Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenská škola v Užhorode je taká úspešná, že presahuje kapacitu. Najhoršia známka je 12
Zdielať na

Slovenská škola v Užhorode je taká úspešná, že presahuje kapacitu. Najhoršia známka je 12

UŽHOROD / Známky nie od 1 do 5, ale až do 12, pričom dvanástka je najhoršia. Tak hodnotia učitelia žiakov v slovenskej škole v Užhorode, ktorá je jediná svojho druhu na Ukrajine. V týchto dňoch tam zavítal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Na Ukrajine so županmi a konzulmi hovorili aj o obrovskom nápore na hraničných priechodoch, ktorý bráni rozvoju cestovného ruchu na oboch stranách hranice.

O prestížnu slovenskú školu v Užhorode je veľký záujem. Dokonca taký, že prevyšuje jej kapacitné možnosti. V jednej triede sa učí okolo 40 žiakov. Najhoršia známka je dvanástka. Na škole učí aj slovenský učiteľ Ján Pochanič. S deťmi nahráva CD a píše knihy. "Keďže som spisovateľ, snažíme sa každý rok napísať svoju vlastnú knihu. Žiaci ju dostanú domov ako prázdninové čítanie a tým podporujeme čitateľskú gramotnosť, o ktorej sa všade rozpráva," povedal Pochanič. 

Bývalý prezident Rudolf Schuster spolu so županmi Košického a Prešovského samosprávneho kraja zdôraznili aj problematiku hraničných priechodov. Prioritou je podľa županov odľahčenie náporu na hraniciach. Dlhé čakacie doby majú vplyv na pomalý rozvoj cestovného ruchu na oboch stranách. "Vnímame to ako brzdu spolupráce a brzdu rozvoja oboch regiónov. Ten počet ľudí, ktorí prechádzajú hranicou sa výrazne zvýšil. Za rok a pol stúpol 15- násobne," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. 

Dlhodobo plánovaný nový hraničný priechod Ulič Zábroď sa stále nedarí zrealizovať. "Mal by zmysel nielen pre samotných Ukrajincov, ale aj pre Slovákov, aj tých, čo tam žijú. Napríklad z Uliča do Uble je bližšie cez Ukrajinu ako cez Slovensko," dodal Milan Majeský, predseda Prešovského samosprávneho kraja. 

Podkarpastká Rus bola súčasťou Československa takmer 20 rokov. K jej začleneniu viedli udalosti z roku 1918. Slovenská delegácia si v Užhorode pripomenula 100. výročie konca prvej svetovej vojny aj storočnicu vzniku Československa pri pamätníkoch spoločnej histórie. Rudolf Schuster ocenil ako Ukrajinci napredujú. "Ukrajina by mala byť vzorom pre Európu v poľnohospodárstve, majú čiernozem, majú tam suroviny a schopných ľudí," povedal bývalý prezident Rudolf Schuster. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy