Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vinári si pochvaľujú úrodu po ťažkej sezóne, vznikajú vraj skvelé slovenské vína
Zdielať na

Vinári si pochvaľujú úrodu po ťažkej sezóne, vznikajú vraj skvelé slovenské vína

BRATISLAVA / Sezóna bola ťažká, no ukazuje sa, že sa máme na čo tešiť. Zhodujú sa vinári, ktorí sa s náročným letom popasovali, zozbierali úrodu a teraz už len dolaďujú to, čo si nájdeme na stoloch ako ročník 2018. Ako to so slovenským vínom aktuálne vyzerá sme sa boli opýtať priamo na podujatí, ktoré môžeme označiť za Majstrovstvá Slovenska.

Úspechy našich vín už nie sú výnimkou, ale skôr pravidlom. Naše malé Slovensko už rozhodne patrí na vinársku mapu sveta. Dôkazov je mnoho. V posledných rokoch ohurujeme aj na iných kontinentoch našimi ružovými vínami. Darí sa však aj bielym či červeným.

"Slovensko má ideálne podmienky, že tu sa uchovajú aj kyseliny, aj dozrieva hrozno, do optimálnej zrelosti. To, čo napríklad južné krajiny nemôžu povedať," hovorí Ondrej Celleng, prezident Zväzu vinohradníkov a vinárov.

Stále viac však vo svete rozhoduje marketing. Malé Slovensko to doháňa práve poctivou prácou.

"U nás to bolo v minulosti rozdelené vinohradníctvo, vinárstvo. Teraz začína sa dávať dohromady, a už keď má ten vinár aj ten vinohrad, tak už vie, kde je nejaká perpektíva a potenciál," hovorí Miloš Ševčík z vinárstva Chateau Topoľčianky, ktoré bolo ocenené titulom Vinárstvo roka 2018.

Výkonná riaditeľka Zväzu Jaroslava Kaňuchová Pátková dodáva: "Treba splniť prísne podmienky, a získať veľké množstvo bodov, či už je to za obnovu vinohradov či za propagáciu a samozrejme ocenenie na medzinárodných výstavách."

"Momentálne máme cirka 600 hektárov vlastných vinohradov, venujeme sa vlastne každému tomu vinohradu individuálne poradcov máme na vinohrady," hovorí Miloš Ševčík.

Kým minulý rok si slovenskí vinári pochvaľovali prajné počasie, tento rok ich zaskočil. Úrodu museli zozbierať skôr, než čakali.

Napriek ťažkým poveternostným podmienkam slovenskí vinári dúfajú, že aj tento rok bude zase o čosi lepší. Pri červených vínach sú si priam istí.

Vinár Vladimír Mrva hovorí: "Vidíme to aj teraz. Nádherná jeseň, ktorá tu ešte nebola. Hrozno hlavne červené dozrelo do takých parametrov, že sa máme naozaj na čo tešiť, na nádherné mäkké, červené teplé vína."

Vinárstvo je síce starodávne remeslo, ľudia však stále prichádzajú s novými nápadmi a pokusmi ako výrobu vína zlepšiť:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy