Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Osudy detí, ktoré prídu na svet skôr
Zdielať na

Osudy detí, ktoré prídu na svet skôr

BRATISLAVA / Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55-tisíc detí. Z toho každé 11. príde na svet predčasne. Práve tieto detičky majú desaťkrát častejšie dlhodobé zdravotné následky. V rámci Európy predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov, no bojovať sa oplatí. Zvýšiť povedomie o problematike predčasných pôrodov má aj dnešný Svetový deň predčasne narodených detí.

570 gramov. Toľko vážilo toto dievčatko pri narodení. Dnes by ste to na 5 ročnú Lindušku nepovedali. Rýchlo dobehla rovesníkov a dnes ďakuje lekárom a sestričkám z Nitry. Svetový deň dnes slávi aj Tomáško.

Že sa narodil len v 27. týždni je dnes už len detail. "Keď som bol malý, tak som bol v inkubátore," hovorí Tomáško.

Jeho mama dodáva: "Rodinám odkazujem, že sa nemajú vzdávať.  Je to síce boj, veľký stres, ale tie bábätká ich potrebujú. Mne to pozitívne myslenie naozaj asi najviac pomohlo.

Len na začiatku cesty je zasa Adriana a jej dvojičky. "Je to 11. deň, čo sa narodili. Sme veľmi šťastní, že je tu tím, ktorý sa má o ne starať. Sú krásni. Malí ale rastú nám," hovorí Adriana.

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 5000 nedonosených detičiek. Podľa združenia Malíček na Slovensku za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí takmer o tretinu. Medicína ale napreduje míľovými krokmi.

"V 90. rokoch sme zachraňovali deti, ktoré mali okolo 1200 gramov a ktoré dosahovali okolo 30. týždňa. Dnes sa nám darí zachraňovať aj oveľa menšie deti, aj pod 500 gramov. A tá hranica je medzi 24 a 26. gestačným týždňom," vraví Darina Chovancová, prednostka novorodenejckej kliniky M. Rusnáka SZU a UNB. 

Dnešná medicína ale nepomáha len deti zachraňovať, ale hlavne sa stará o to, aby ich život napriek skorému narodeniu bol čo najviac plnohodnotný.

"Predčasné narodenie je pre každého šok. A je to samozrejme úplne iná starostlivosť ako o bežne narodené deti. Tí rodičia musia byť pripravení na to, že budú viac chodiť k lekárom, viac si musia dieťatko sledovať," hovorí Ľubica Kaiserová, predsedníčka O.Z. Malíček.

Po zotmení zasvietia vo fialových farbách viaceré slovenské dominanty len preto, aby nás upozornili, že dnešok je svetovým dňom predčasne narodených detí.

Starostlivosť o drobné detičky je zložitá:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy