Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Výlov kaprov na vianočný stôl začal. Desiatky kilogramov rýb lovili študenti
Zdielať na

Výlov kaprov na vianočný stôl začal. Desiatky kilogramov rýb lovili študenti

IVANKA PRI DUNAJI / Aj keď do Vianoc je viac ako mesiac, s výlovom vianočných kaprov sa už začalo. Cez ruky žiakov Spojenej školy v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec prešli desiatky kilogramov rýb. Nebolo to ľahké, boli unavení, špinaví od blata, no spokojní. Počas štúdia majú totiž žiaci aj praktickú časť, priamo na rybníku.

Budúci profesionálni rybári robili výlov vianočných kaprov vo Veľkom Blahove. Chlapci odetí do rybárskej výstroje zhromaždili rybu za pomoci siete na jedno miesto, aby sa im lepšie robil výlov. "Každá ryba sa musí vytriediť," povedal Damián Bartošek, žiak spojenej školy v Ivanke pri Dunaji. "Delia sa na generačné, čiže matečné, ktoré si nechávame v hospodárstve a tržné ryby. Kapor okolo troch kíl, dva a pol a štyri kila idú na predaj," uviedla učiteľka spojenej školy v Ivanke pri Dunaji a bývalá žiačka školy pani Kovačiková. 

"Dajú sa do sádok, tam sa vyčistia a potom sa budú distribuovať na vianočný predaj. S chlapcami sme spokojní, máme už nejaký tretí výlov za sebou," povedal zástupca riaditeľky Spojenej školy v Ivanke pri Dunaji Michal Madžungov. Ryby predávajú najmä v Ivanke pri Dunaji. "Ak máme vyššiu produkciu, tak predávame aj okolitým rybárstvam," dodal Madžungov. 

Spojená stredná škola v Ivanke pri Dunaji je jediná na Slovensku, kde sa učia žiaci tomuto remeslu. Od budúceho školského roka budú mať širšie uplatnenie v praxi. "Budú mať uplatnenie aj vo vodohospodárskej výstavbe, ochrane vôd a manažmente na voľných vodách a riadenom chove rýb," povedala riaditeľka Spojenej školy v Ivanke pri Dunaji Katarína Kubišová. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy