Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Martin na bielom koni neprišiel. Ešte chvíľu bude meškať
Zdielať na

Martin na bielom koni neprišiel. Ešte chvíľu bude meškať

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / November už je aj za Martinom, neprišiel na bielom koni a vyzerá to tak, že sa ešte chvíľu snehu nedočkáme. Tlaková výš pomaly slabne a slabne aj jej vplyv na naše počasie.

Vplyv preberie postupne brázda nízkeho tlaku, v ktorej je uložený studený front. Ten čiastočne ovplyvní už v utorok k večeru počasie u nás. 
Utorok bude ešte prevažne veľmi podobný dňom pred ním. Teda zrána počítajte s hmlou a symbolickými mrazmi, najmä v dolinách a kotlinách. Cez deň bude spočiatku jasno až polojasno, cez deň postupne od západu bude oblakov pribúdať a na západe sa môže k večeru objaviť slabý dážď, alebo aj mrholenie. Denná teplota bude stále vysoká, od 12 do 17, pri hmle okolo 10°C. Vietor bude slabý od juhu sa na západe bude meniť k večeru na severozápadný.
"Dážď na západe predpovedaný na zajtra súvisí s postupujúcim studeným frontom od západu na východ," informuje meteorologička Miriam Jarošová. 
Výraznejšie sa zrážkami prejaví najmä v noci z utorka na stredu, keď by sa mali zrážky objaviť miestami na našom území, na horách sa postupne ukáže sneh.

Cez deň bude postupne oblakov ubúdať, ubudnú aj zrážky, najviac ich bude na severe a horách. Hranica sneženia poklesne na asi 1300 m. Denná teplota bude od 6 na severe po 14°C na juhu. Za studeným frontom sa v chladnom vzduchu rozšíri opäť vysoký tlak, ktorej stred sa bude meniť. Poloha stredu nás ani veľmi nezaujíma, čo nás zaujíma, to sú očakávané denné maximálne teploty. Tie budú postupne klesať a stále viac budú pripomínať november. Napríklad v piatok pri jasnej oblohe poklesne teplota v noci na 3 až -3°C, cez deň sa vzduch zohreje na 5 až 11°C. 

Kedy príde k výraznejšiemu ochladeniu?

Zatiaľ predpovedné modely naznačujú, že k výraznejšiemu poklesu teploty vzduchu aj v noci a aj cez deň by malo prísť na začiatku budúceho týždňa. Dokonca by sa od stredných polôh malo objaviť sneženie. Ale uvidíme, či si to dávka studeného vzduchu nenasmeruje východnejšie od nášho územia a nezasiahne viac Bulharsko, Grécko. "Múdrejší budeme vo štvrtok, prípadne v piatok," dodala meteorologička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy