Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dedina má viac exekúcií ako obyvateľov. Starostom nechce byť nikto
Zdielať na

Dedina má viac exekúcií ako obyvateľov. Starostom nechce byť nikto

ONDAVKA / O budúcnosti Ondavky budeme zrejme ešte počuť veľa. Keďže v nej nikto nekandiduje na starostu, patrí do kategórie "nefunkčná obec". Má také dlhy, že ju pod seba nechcú ani susediace obce. Pomocnú ruku teraz ponúka štát. Ku komu sa napokon pripojí nevedno. V dedine so 14 ľuďmi zhoda zatiaľ nepanuje.

Ondavka je obec v slovensko-poľskom pohraničí, kde už roky pouličné svetlo nesvieti. Dedina, ktorá pre dlhy prišla o budovu obecného úradu a na ktorú si brúsi zuby niekoľko exekútorov naraz. V exekúcii majú aj pozemok pod miestnym cintorínom. A miestne dane sa tu neplatia, veď niet komu. Posledný starosta to vzdal v polovici funkčného obdobia a odvtedy niet toho dobrovoľníka, ktorý by kandidoval. "Neviem, či na Slovensku by sa našiel človek, ktorý by zadarmo robil dva roky," uviedol Andrej Marčišin, bývalý starosta Ondavky. 

​Riešením pre takzvané nefunkčné obce je pričlenenie k inej obci. Ondavku doteraz nik nechcel. Nečudo, veď dedinu so štrnástimi obyvateľmi by museli prijať aj s exekúciami a o to nemal nikto záujem. Dnes finančnú pomoc ponúka štát. "Novelou zákona o obecnom zriadení sa zaviedla možnosť pri pričlenení nefunkčnej obce, v ktorej po dvoch po sebe nasledujúcich voľbách nebol zvolený starosta ani obecné zastupiteľstvo, poskytnúť jednorazový finančný príspevok na podporu plynulého výkonu samosprávy obce, ku ktorej bola pričlenená nefunkčná obec," informovala Silvia Keratová, tlačový odbor MV SR.

Riešenie sa teda našlo a vyzerá to tak, že aj peniaze. Teraz už len počkať na tie dva po sebe nasledujúce neúspešné voľby. Ale ako sa zdá ešte to nemusí byť jediný problém. Otázka potom bude znieť ku komu Ondavku pričleniť. "Podľa môjho názoru by to mohol byť Becherov," povedal bývalý starosta Ondavky. Pričlenenie obce navrhne a bude riadiť príslušný Okresný úrad. Ten by mal osloviť takú obec, aby rešpektoval regionálny alebo menšinový jazyk nefunkčnej obce. V procese pričleňovania ale zákon nevyžaduje súhlas ani jednej z dotknutých obcí prostredníctvom referenda. "Obyvatelia nefunkčnej obce mali možnosť zasiahnuť do jej samosprávy aj prostredníctvom kandidatúry do jej orgánov. V obci, ku ktorej sa má takáto nefunkčná obec pričleniť zákon vyžaduje iba súhlas obecného zastupiteľstva," dodala Silvia Keratová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy