Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Susedské spory riešte mediáciou, nie na súde
Zdielať na

Susedské spory riešte mediáciou, nie na súde

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Slovenský inštitút pre mediáciu vydal brožúru, ktorá ma naučiť predstaviteľov samosprávy, ako s pomocou mediácie riešiť spory.

Dostať základné mediačné zručnosti do samospráv miest a obcí, zabrániť tak nárastu súdnych sporov a zlepšiť medziľudské vzťahy - sú hlavné ciele publikácie Možnosti mediácie v samospráve, alebo od richtára k mediátorovi.

Brožúru, ktorej autorom je predseda Slovenského inštitútu pre mediáciu František Kutlík, v týchto dňoch distribuuje do obcí a miest Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Predstaviteľov samosprávy - primátorov, starostov, poslancov, pracovníkov obecných a miestnych úradov, má naučiť ako s pomocou mediácie riešiť spory.

Zároveň ich oboznámi aj s tým, ako predchádzať konfliktným situáciám v ich obciach a mestách. Mediáciou - teda sprostredkovaním zmieru, dohody medzi účastníkmi sporu, môžu predstavitelia samosprávy pomôcť vyriešiť napríklad susedské problémy.

Riešiť sa tak dajú napríklad aj dedičské konflikty, požiadavky rodičov na vedenie školy, nesúhlas občanov s pripravovanou zmenou územného plánu a ďalšie spory. Publikácia poukazuje aj na to, že mediácia je rýchlejšia a lacnejšia ako súdny spor. Predstaviteľov samosprávy tiež informuje, kde získajú viac informácií o mediácii.

Publikáciu vydal Slovenský inštitút pre mediáciu s podporou Nadácie otvorenej spoločnosti a ZMOS.

Zdielať na

Najčítanejšie správy