Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bolesti chrbtice. Rady a cviky, ako jej predchádzať
Zdielať na

Bolesti chrbtice. Rady a cviky, ako jej predchádzať

BRATISLAVA / Bolesti chrbtice považujeme za bežnú vec a hlavne to dlhé roky dokážeme ignorovať. Najskôr to rozchodíme a potom nasadíme tabletky. Za lekárom ideme až v poslednej chvíli a niekedy ešte o trochu neskôr.

"Základný rozdiel medzi lekárom a fyzioterapeutom je, že lekár robí pre pacienta diagnostiku a my, fyzioterapeuti, okrem toho, že sčasti robíme tiež diagnostické testy, ale najmä  stým pacientom pracujeme. Naučíme ho, ako sa tej bolesti zbaviť," hovorí Csaba Csolti zo Slovenskej komory fyzioterapeutov. 

Ak človek začne pociťovať bolesť v chrbtici, v prvom rade treba zájsť k doktorovi na diagnostiku. "A potom príde ku nám na liečenie," dodáva Csolti. Okrem dlhého sedenia v práci, za posledné roky pribudli aj telefóny, ktoré telu nerobia dobre. "Keď držíme smarfphony pred sebou, automaticky preťažujeme krčnú chrbticu. Škodlivý nie je len predklon, ale aj predsun hlavy," pokračuje fyzioterapeut. 

Tu je pár cvikov, ako prevencia pred bolesťou chrbta. Nepotrebujete žiadne špeciálne prístroje či nástroje, postačí vám aj obyčajná stolička:

Cvik1:

V tomto cviku je veľmi dôležité dodržať pravý uhol. Aby sme vedeli napnúť svaly. "Nečakať dovtedy, kým to bolí, ale ešte predtým sa tomu venovať," dodáva Csolti. 

Cvik 2: ​Tieto všetky cviky, ak sa ich rozhodnete robiť, odporúča fyzioterapeut robiť po bolesť, nie cez bolesť.

​Cvik 3:

"Mnohokrát sa stretávam s tým, že ľudia už majú DVD-čko, internet, knižky. "Ale každý z nás je jedinečný, a preto je lepšie, keď párkrát prejdete fyzioterapeutom a on poradí, že čo a ako," hovorí fyzioterapeut,

​Cvik 4:

​Cvik 5: 

​Cvik 6:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy