Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Komunálne voľby sa blížia, no niektoré obce obídu. Nik tam nekandiduje
Zdielať na

Komunálne voľby sa blížia, no niektoré obce obídu. Nik tam nekandiduje

BRATISLAVA / Takmer v troch tisíckach miest a obcí si 10. novembra zvolíme nové vedenie. Teda primátorov, starostov, ale i poslancov. Ale tak ako aj pred piatimi rokmi aj teraz sú obce, v ktorých voľby nebudú, pretože nikto nekandiduje. A zdá sa, že ani do budúcna tento problém nezmizne. Otázka potom znie, čo s takými obcami.

Dubno, Girovce, Jurkova Voľa, Michalková a Ondavka - to je 5 obcí, kde nik neprejavil záujem kandidovať za starostu ani poslanca a tak je zrejmé, že sa budú voľby opakovať. 

Ďalších šesť obcí zas bude bez volieb starostov a v 23 obciach budú neúplné voľby do miestnych zastupiteľstiev. Obyvatelia si tam budú voliť nižší počet poslancov, ako bol určený. "Vo všetkých týchto prípadoch do 30 dní od vyhlásenia výsledkov volieb vyhlási predseda NR SR nové voľby, ktoré sa budú konať najskôr 110 dní odo dňa vyhlásenia volieb," uviedla Eva Chmelová zo sekcie volieb Ministerstva vnútra SR. 

Michalková bez starostu 

V Michalkovej pri Zvolene žiadne komunálne voľby nebudú, o post starostu nemá nikto záujem. "A kto bude kandidovať, keď všetci sme starí a tu niet takých, čo by kandidovali," povedal obyvateľ obce. 

V obci žije necelá 50. obyvateľov, malebnú Michalkovú vyhľadávajú skôr iba chatári. A miestni nedokázali tentokrát presvedčiť nikoho aby prijal starostovskú stoličku. No nepozdáva sa im ani možnosť pričlenenia ku Zvolenu či Dobrej Nive. "Tým pádom by sme chodili vybavovať veci inam a tu autobus ide iba raz do týždňa," vysvetľuje obyvateľka. 

Dobrovoľná misia v Ondavke 

V Ondavke v slovensko-poľskom pohraničí chýba starosta už roky. Ak by sa aj nejaký kandidát našiel, tak to jeho „starostovanie“ by bola taká dobrovoľnícka misia. Podľa posledného starostu by nevyšlo ani na plat. "No nevyjde, pretože tu je 10 exekútorov," vraví Andrej Marčišin, ktorému po funkcii ostali aj úradné pečiatky, či obecná kronika. Nebolo to jednoducho komu odovzdať. 

Obec pre dlhy prišla už skôr o budovu obecného úradu a exekútor už siahol aj na pozemky pod cintorínom. Zlúčenie obce s inou doteraz možné nebolo. Prijať by ich museli aj s dlhmi. "A kto teraz oddlží našich 37 500 eur?" dodáva Marčišin. 

Nový zákon rieši problém

Aj finančné otázky podľa ministerstva vnútra rieši nový zákon platný od 1. apríla, ktorý vraj zjednodušuje pričleňovanie nefunkčných obcí k tým, ktoré majú starostu aj zastupiteľstvo. "Ak sa v dvoch po sebe idúcich voľbách nezvolí či už starosta, alebo nebude mať obec funkčné obecné zastupiteľstvo, tak môže vláda pričleniť obec k inej, susednej obci," vysvetľuje hovorca ministerstva vnútra, Peter Lazarov. 

Platia pritom presne stanovené pravidlá. "Obec, ku ktorej sa má pričleniť, musí byť v tom isto okrese, taktiež musí s týmto pričlenením nefunkčnej obce súhlasiť miestne obecné zastupiteľstvo," dodáva Lazarov. Zákon pritom myslí aj na vyrovnanie finančných záväzkov. "Je tu vytvorený inštitút po novom a teda môžme poskytnúť jednorázový finančný príspevok k tej obci, ku ktorej sa nefunkčná obec pričleňuje." 

"Novela ráta aj s tým, že ak dôjde k pričleneniu obce k susednej obci v rámci toho istého okresu, tak bude možné žiadať o finančnú kompenzáciu. Legislatíva neupravuje ani najnižší limit, ani nestanovuje strop. Závisí to od toho, v akej kondícii sa nachádza samospráva, ktorá sa pričlení k susednej obci," povedal Michal Kaliňák zo združenia miest a obcí. 

Pozrite si archívnu reportáž o nadchádzajúcich komunálnych voľbách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy