Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Stavebná firma verzus mesto. Konflikt o kino vyústil žalobou
Zdielať na

Stavebná firma verzus mesto. Konflikt o kino vyústil žalobou

NOVÉ ZÁMKY / Spor mesta so stavebnou spoločnosťou vyústil súdnou žalobou. Mesto malo stavebnej firme udeliť pokutu až 128-tisíc eur za omeškanie prác na fasáde kina. Stavbári sa však bránia tvrdením, že nedodržanie termínu malo spôsobiť samotné mesto viacerými prieťahmi a nedodržaním pôvodnej zmluvy.

Opláštenie budovy a výmenu okien novozámockého kina Mier mal víťaz verejného obstarávania, stavebná firma z Galanty, dokončiť za 84 dní. Z novembra bol nakoniec február. Staviteľ tvrdí, že kvôli investorovi - mestu Nové Zámky. "Meškal 35 dní, 10 dní, potom ďalších 35 dní. Nevedeli sa vyjadriť k ničomu, to bol ten najväčší problém. Projekčné práce spracovanie detailov, 6 týždňov meškali od účinnosti zmluvy o dielo, dopadlo to tak, že nám mesto vyrubilo pokutu vo výške 128 tisíc eur." povedal majiteľ firmy Tibor Polák. 

Aj napriek tomu, že staviteľ požiadal o predĺženie termínu ukončenia prác. Keďže prišla zima a navyše museli pracovať za plnej prevádzky kina. "V zmluve o dielo nie je napísané, že budeme obmedzení pracovným časom, kvôli prevádzke kina, my sme žiadali o predĺženie termínu o dva mesiace a nakoniec nám mesto odsúhlasilo iba mesačné predĺženie," vysvetlil ďalej Polák.

"Oni mali dve možnosti, buď nás požiadajú o ďalší dodatok, alebo by nám ozrejmili, prečo došlo k omeškaniu, mesto urobilo nejaké chyby, niečo sme zanedbali. Toto sa nestalo, oni sa odmlčali," uviedol vedúci majetkovo-právneho odboru MsÚ Gabriel Závodský.

Na stretnutí dodávateľa a investora, po búrlivej argumentácii na oboch stranách, vznikla vraj dohoda - pokuta len vo výške 15 tisíc eur. "Na záver sme dostali pokutu skoro o 10 násobok vyššiu," pokračoval Polák. "Oni sa asi spoliehali na to, že zaplatíme a potom tú zmluvnú pokutu za omeškanie by sme vymáhali súdnym konaním. Aby sme tomuto predišli, mesto pristúpilo ku klasickému započítavaniu pohľadávok,"  vysvetlil Závodský. Ak by tak vraj neurobili, boli by v omeškaní oni. "Mesto by bolo povinné platiť úroky z omeškania," dodal Závodský. Staviteľovi tak za práce, ktoré boli síce vykonané, ale nie na čas, nevyplatili celú zmluvnú sumu. "Už sme to podali aj na súd, ale to je viete, peniaze vysúdiť od niekoho trvá niekoľko rokov," poznamenal Polák, majiteľ stavebnej firmy. 

"Súd by mal ako predbežnú otázku posúdiť oprávnenosť nároku mesta na zmluvnú pokutu, ktorá bola na faktúru započítaná," vyjadrila sa k celej veci aj advokátka Henrieta Slavkovská. 

Na družstve v Jakubovanoch sa strhla hádka. Dôvodom má byť miestne družstvo, obyvatelia dobytok chránili vlastnými telami:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy