Zatiahnuté
16°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Za priestupok dostal pokutu. Polícia žiada, aby ju z východu prišiel zaplatiť do Trnavy
Zdielať na

Za priestupok dostal pokutu. Polícia žiada, aby ju z východu prišiel zaplatiť do Trnavy

SPIŠSKÁ NOVÁ VES/ TRNAVA / Do absurdnej situácie sa dostal muž zo Spiša, ktorý v Trnave dostal pokutu za nesprávne parkovanie. Problémom je, že sa na prerokovanie priestupku musí dostaviť osobne do Trnavy, aby tam zaplatil 35 EUR. To ho však bude stáť ďalšie peniaze, nakoľko je z východu Slovenska.

Martina prekvapila reakcia trnavských mestských policajtov, keď si od nich našiel v schránke pozdrav. V ňom sa písalo, že sa má dostaviť do Trnavy na prejednanie priestupku. "Kvôli tomu vysvetleniu, 15 minútam by som musel ísť do Trnavy. Na benzín by som dal viac, než pokuta stála. Na benzín by som dal 60 eur a pokuta by stála maximálne 35 eur," vysvetlil priestupca Martin Šmelko. Logicky tu nastupuje otázka, prečo nemôže Spišiak podať rovnaké vysvetlenie pri mestských policajtoch v Spišskej Novej Vsi. Ušetril by tak čas aj cestovné. 

"Pán z mestskej polície tu v Spišskej Novej Vsi volal tam, že pár prípadov bolo, ktoré tak riešili. Poslali im priestupok z cudzieho mesta do toho mesta, kde ten  dotyčný býval. Teraz v Trnave ale povedali, že sa to nedá,"  pokračoval Šmelko.

"Nás mrzí, že na základe nie dostatočnej, respektíve jasnej legislatívy sme nútení takto komplikovať občanom život. Legislatívu považujeme za prežitú, pretože komplikuje aj našu činnosť. Našou zákonnou povinnosťou je priestupok objasniť a z toho vyplýva aj nutnosť podania vysvetlenia niektorých osôb,"  vyjadril sa zástupca náčelníka MsP Trnava Ivan Ranuška. Trnavskí mestskí policajti teda hrajú takpovediac na istotu. Ľudskosť či kolegialita sa aj v týchto prípadoch vytratila. A tak sa nemôžu spoliehať na iné policajné zložky, že budú ochotné vypočuť priestupcu v blízkosti miesta jeho trvalého pobytu.

"Dali sme to aj na prokuratúru a prokurátorka povedala, že súčinnosť sa nedá vymáhať a je to nevynútiteľné. A oni s tým nič spraviť nemôžu. Keď raz nám niekto nechce vypočuť takúto osobu, tak nám ju nebude vypočúvať," poznamenal prezident náčelníkov mestskej a obecnej polície Ján Andrejko.  Chybou je diera v zákone.

Diskutabilné je, či je mestský policajt oprávnený prejednať, objasniť, či požadovať vysvetlenie ku priestupku, ktorý sa stal mimo jeho služobného obvodu. Aj tu platí, koľko právnikov, toľko právnych názorov. "My sme sa s tým nezmierili. Ideme to postúpiť na generálnu prokuratúru, aby generálna prokuratúra povedala, že "krajská prokurátorka, nemáš pravdu a rozmýšľaš zle". Tu by mala fungovať tá súčinnosť a nepreháňať toho človeka hore dole," povedal ďalej Andrejko. 

Chcete zaparkovať, no nemôžete, pretože na mieste ZŤP stojí auto bez povolenia? Pozrite si reportáž, ako celý problém rieši MsP:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy