Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
NAKA vyšetruje korupciu v Humennom. Trvá to rok
Zdielať na

NAKA vyšetruje korupciu v Humennom. Trvá to rok

HUMENNÉ / Tridsaťsedemročného úradníka síce NAKA viní zo zločinu korupcie, no on tvrdí, že jeho konanie vraj malo byť nanajvýš neetické. Korupčný škandál na katastri v Humennom otvorila Národná protikorupčná jednotka presne pred rokom. Vyšetrovanie stále neukončili. Dĺžku konania naťahuje aj veľké množstvo odposluchov.

Po zásahu Národnej kriminálnej agentúry na katastrálnom odbore policajti potvrdili, že išlo o dokumentovanie v súvislosti s vyšetrovaním korupcie. Zaujímať ich malo konanie 37-ročného úradníka zo sninského okresu. Podľa slov príbuzného celý dospelý život pracoval na katastri.

"Po škole prakticky začal robiť tam. Meviem vám povedať nič, ja som prekvapený z toho," hovori príbuzný obvineného zamestnanca. "On je sused bezsporový, žiaden spor, nikdy sme nemali za celé tie roky žiaden," dodáva suseda Michaela. 

Čelí obvineniu pre zločin prijímania úplatku a pre prečin zneužitia právomoci verejného činiteľa. Od vznesenia obvinenia je postavený mimo činnú štátnu službu.

Televízia JOJ má k dispozícii uznesenie o vznesení obvinenia. Podľa neho mal muž úradne overovať geometrické plány, a to za vopred sľúbenú sumu. A napríklad za fľašu vína tlačiť listy vlastníctva a opečiatkovať ich tak, aby boli použiteľné na právne úkony, a to bez povinnosti zaplatenia správneho poplatku.

"Vyšetrovateľ Národnej protikorupčnej jednotky v uvedenej veci vykonáva procesné úkony," informuje hovorca PPZ SR Michal Slivka. A to už viac ako rok. Vyšetrovanie stále neukončili. Advokát obvineného úradníka potvrdil, že dĺžku konania ovplyvňuje aj veľké množstvo odposluchov. S obvineným sa televízii JOJ nepodarilo hovoriť ani uňho doma, ani telefonicky. Podľa slov advokáta však konanie, z ktorého ho vinia, nenapĺňa skutkovú podstatu trestného činu.

"Považuje za niečo, čo nemá takú spoločenskú nebezpečnosť. Maxinálne to považujeme za určitým spôsobom nejaké neetické správanie alebo správanie, ktoré by spĺňalo porušenie zákonníka práce," uviedol právny zástupca obvineného Ján Vrba. 

Voči obvineniu o vznesení obvinenia podľa slov advokáta podali sťažnosť, no tá bola zamietnutá. Podľa zistení televízie JOJ NAKA mala v prípade obviniť aj dvoch mužov, ktorí mali úplatky dávať. "Bližšie informácie, aby nedošlo k mareniu alebo sťaženiu vyšetrenia a objasnenia veci nebudeme poskytovať," dodáva Slivka. Tridsaťsedemročnému mužovi zo sninského okresu hrozí v prípade dokázania viny až 12-ročné väzenie.

Pozrite si aj reportáž o korupcii na Okresnom úrade v Bratislave:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy