Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prelomový zákon o poľovníctve. Za zastrelenie psa hrozí pokuta do 3 000 eur
Zdielať na

Prelomový zákon o poľovníctve. Za zastrelenie psa hrozí pokuta do 3 000 eur

BRATISLAVA / Rezort pôdohospodárstva mení po desiatich rokoch zákon o poľovníctve. Novinka je už v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Bude úplne zakazovať svojvoľné strieľanie označených psov v prírode pod hrozbou pokuty a zákazu poľovnej činnosti. Okrem toho nový zákon by mal zabezpečiť aj menej byrokracie pre poľovníkov.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že v systéme poľovníctva po takmer dekáde nastavuje poriadok, rovnováhu a transparentnosť. Pri tvorbe tohto zákona sa venovali riešeniu problémov priamo z terénu. Prelomovou novinkou je ale podľa rezortu zákaz strieľania na označených psov v lese.

"Reagujeme na aktuálny stav, kedy dochádza k zastreleniu psa, ktorý má majiteľa. No a kvôli takýmto pár nezodpovedným poľovníkom, potom to vrhá negatívne svetlo na celý sektor. Takže nastavujeme jasné pravidlá tak pre poľovníkov, ale i pre majiteľov," povedal hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik. 

Dlhoročný poľovník zo Starej Ľubovne to ale vidí inak.

"Ani jeden z poľovníkov, teda dobrý poľovník, nestrieľa na psa len z nejakej roztopaše, pretože môže na toho psa vystreliť. Musí škodiť poľovníctvu, je vidno, že naháňa zver," vysvetľuje poľovník. Obavy, že ľudia náhle prídu o svojho miláčika, by tak mali definitívne zmiznúť. V minulosti to tak ale vždy nebolo. Podľa nového zákona psov budú musieť ich majitelia riadne označiť a držať vo vzdialenosti 50 metrov od seba.

"Za zastrelenie psa hrozí poľovníkovi pokuta až do 3 000 eur a zákaz poľovnej činnosti až na tri roky," uviedol Feik. Poľovnícka komora sa ale cíti podvedená. S prezentáciou zákona, ako to urobil rezort, totiž absolútne nesúhlasí.

 "Sme z toho veľmi sklamaní a naše prezídium to bude ešte analyzovať a určite prijmeme k tomu aj patričné opatrenia. Tento zákon, žiaľ, neprezentovali odborníci," hovorí riaditeľ kancelárie Slovenskej poľovníckej komory Imrich Šuba.

Návrh moderného zákona o poľovníctve prináša aj ďalšiu novinku. Poľovný lístok sa už bude udeľovať natrvalo. Podľa rezortu sa tak zabráni byrokracii a poplatkom, ktoré sú pri doteraz povinnom obnovovaní platnosti lístka po piatich rokoch.

Problém s medveďmi

To je podľa Imricha Šubu absolútne zlyhanie rezortu pôdohospodárstva. "Žiadna genialita, poriadok sa nenosí ideme to anarchie. To je o tom, že toho človeka mam nejakým spôsobom na dosah. Ja nemôžem komunikovať z človekom, ktorý zomrie, alebo už nebude poľovať, potrebujem mať jeho evidenciu, ako ho mám disciplinárne postihovať," dodáva Šuba.

Okrem toho poľovníci z regiónov vidia problém inde. Volajú totiž skôr po regulácii odstrelu šeliem, a to najmä medveďov. Tie sú podľa nich, napríklad na Liptove, premnožené.

"Najväčší problém je tu s dravými šelmami teraz, lebo medvedice sú vytláčané starými samcami, totiž to boja sa o mladé a tlačia sa do regiónu už okolo dedín. Aj pri Liptovskej Mare sa už vyskytujú medvedice s mladými. Treba ich už regulovať, nie až vtedy, keď sa stane nešťastie," dodáva poľovník z Liptova. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy