Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Frekventovanú cestu ohrozujú skaly. Oceľové siete sú už preplnené
Zdielať na

Frekventovanú cestu ohrozujú skaly. Oceľové siete sú už preplnené

ŽILINA / Na frekventovanom úseku pod Strečnom sa už stalo množstvo dopravných nehôd. Jednou z hrozieb sú tam kamene, ktoré by mohli spadnúť na cestu z priľahlého svahu. Tieto skaly postupne zachytávajú oceľové ochranné siete, lenže niektoré sú už naplnené tak veľmi, že by ich cestári zrejme mali odľahčiť.

Pri pohľade na ochranné kovové siete jasne vidieť, že určite plnia svoju funkciu. Zachytávajú kamene, ktoré by sa mohli skotúľať na cestu a spôsobiť vážnu dopravnú nehodu. "Vidíme v poslednej dobe, že tie záchranné siete sú plné kameňov a na správcovi komunikácie je, aby pravidelne čistil a kontroloval tieto záchytné siete," vyjadril sa Ľubomír Palčák, dopravný analytik. Zástupcovia Okresného úradu Žilina vravia, že vedia o naplnených sieťach. Tvrdia, že už vyzvali Slovenskú správu ciest, aby začala riešiť tento problém. " Vyzvali sme ich, aby okamžite konali a predložili harmonogram prác k vyčisteniu týchto sietí a rigolov," povedal vedúci odboru cestnej dopravy Marián Vranka. 

Vedenie spoločnosti, ktorá má na starosti túto preťaženú cestu nepopiera, že siete musia čo najskôr vyčistiť. "Vieme o probléme, ktorý vzniká hlavne v jesennom a letnom období pri rôznych eróziách a nejakých veterných smrštiach," uviedol Ivan Brečka z Investičnej výstavby a správy ciest. Vo svojom investičnom pláne majú zahrnuté peniaze na to, aby kamene mohli odstrániť. Myslia aj na opravy poškodených zábran. "V priebehu desiatich dní by sme chceli pristúpiť k štandardnému rokovaciemu konaniu na výber zhotoviteľa," oznámil Brečka. Naposledy kamene vyberali zo sietí pred dvomi rokmi, keď horolezci pracovali na sanácii hradného brala, ktoré zvetrávalo. Vtedy využili úplnú uzávierku cesty. Pri ďalšom čistení však budú musieť robiť mimo dopravnej špičky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy