Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Obyvateľ mestskej časti Komárna sa chce odpojiť od kanalizácie postavenej z eurofondov
Zdielať na

Obyvateľ mestskej časti Komárna sa chce odpojiť od kanalizácie postavenej z eurofondov

KOMÁRNO / Mesto ju ešte šesť rokov bude splácať, ale obyvatelia, ktorým má slúžiť, nie sú spokojní. Hovorím o kanalizácii postavenej z európskych peňazí. Obyvatelia Podzáhradnej ulice v mestskej časti Komárna sú presvedčení, že nekvalitná stavba je dôvodom neustálych záplav. Kompetentní však tvrdia, že problém je niekde úplne inde.

"Prídete z dovolenky a obsah kanalizácie máte v dome, keď mám v hĺbke 2,80 metrov kanalizáciu," vraví už nahnevaný obyvateľ ulice Ján Deminger. Tú vybudovali z finančného programu ISPA a odovzdali pred 10 rokmi. Odvtedy s ňou majú obyvatelia ulice problémy. 

"Domy praskajú, všetko padá dole, všetko je tu podmočené," pokračuje Ján. "Keď prší, stojí nám voda pred domom, ako jazero vyzerá," sťažuje sa ďalšia obyvateľka ulice Alžbeta Szépová. 


Dažďová voda z nízko položenej ulice, nemá kam odtiecť. Kanalizácia bola dimenzovaná len na splaškovú vodu. Odvod dažďovej nie je vyriešený ani po rokoch. "V prvom rade treba dať do poriadku cestu a potom sa dá odviesť aj dažďová voda, ktorá určite môže spôsobiť nejaké problémy," tvrdí ale Patrik Ruman, riaditeľ mestskej vodárenskej spoločnosti. 

"Prioritná funkcia kanalizácie je odvádzať odpadovú vodu. Možné zriedenie odpadovej vody dažďom, môže spôsobiť komplikácie pri samotnom čistení odpadovej vody," uviedol hovorca ministra životného prostredia Tomáš Ferenčák. Mesto, ktoré vlastní vodárenskú spoločnosť, vidí problém aj v tom, že si obyvatelia postavili vstupy na pozemky pre autá. "Žľaby, ktoré slúžili na odvodnenie lokality, sú zabudované a tým pádom nevie odtekať voda," vysvetľuje Katalin Besse z oddelenia výstavby a investícii mesta Komárno. 

Obyvatelia ulice viacnásobne podávali podnety v súvislosti s porušovaním ochrany vôd na políciu i prokuratúru. Žiadne pochybenie sa zatiaľ nezistili. "A ešte nás nútia, aby sme sa do konca roka napojili na túto kanalizáciu, okamžite sa z tejto kanalizácie chcem odpojiť, nieže napojiť!" hnevá sa Deminger. 

Zo 70 domov v ulici je na kanalizáciu napojených zatiaľ len 55. Mesto má dva roky hotovú projektovú dokumentáciu na riešenie lokálnych záplav.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy