Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
RÚVZ upozorňuje: V kraji sa vyskytla salmonela, žltačka a meningitída
Zdielať na

RÚVZ upozorňuje: V kraji sa vyskytla salmonela, žltačka a meningitída

Zdroj: REUTERS

BANSKÁ BYSTRICA / V kraji sa vyskytli prípady ochorenia salmonelózy, meningitídy a žltačky typu A. V daných prípadoch epidemiológovia zabezpečujú protiepidemické opatrenia.

Štyri ochorenia žltačky, konkrétne vírusovej hepatitídy typu A, zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rimavskej Sobote a jeden prípad úrad v Lučenci. Z Veľkého Krtíša nahlásili ochorenie na salmonelózu u 12 ľudí po rodinnej akcii pravdepodobne z domácich vajec. RÚVZ v Lučenci eviduje aj meningokokovú meningitídu u batoľaťa mladšieho ako jeden rok. "Tam kde to bolo potrebné, zabezpečili epidemiológovia protiepidemické opatrenia," uviedla pre agentúru Sita hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová.

Žltačka u detí aj dospelých 

Žltačku typu A zaznamenal RÚVZ v Rimavskej Sobote u dvoch detí vo veku päť až deväť rokov, jedného dieťaťa vo vekovej skupine 10 až 14 ročných a u jedného dospelého muža. Žltačka sa vyskytla v lokalite s nízkym hygienickým štandardom v okrese Rimavská Sobota. "Ochorenia boli overené sérologickým vyšetrením krvi. Všetky protiepidemické opatrenia boli vykonané v plnom rozsahu," uviedla hovorkyňa.

Hromadné nakazenie salmonelou

RÚVZ Veľký Krtíš nahlásil ochorenie 12 ľudí, u ktorých bola laboratórne potvrdená Salmonella enteritidis. Všetci sa 7. októbra zúčastnili na rodinnej akcii konajúcej sa v obci v okrese Veľký Krtíš. Udávali teploty, kŕče, zvracanie, bolesti brucha a hnačky. Spolu ochorelo 11 dospelých a jedno dieťa predškolského veku, pričom u šiestich osôb si ochorenie vyžiadalo hospitalizáciu. "Príčinou bola konzumácia potravín, ktoré boli pravdepodobne nakazené od domácich vajec," dodala Tolnayová s tým, že rizikovým faktorom boli nedostatky pri príprave jedál.

Jeden prípad meningokokovej meningitídy nahlásil Lučenecký RÚVZ u dieťaťa do jedného roku z okresu Lučenec, ktoré bolo hospitalizované na detskom oddelení s anamnézou, pri ktorom telesná teplota stúpa nad 40 stupňov. Prípad hlásili z detského oddelenia tamojšej nemocnice. Laboratórne vyšetrenie hemokultúry bolo s pozitívnym výsledkom Neisseria meningitidis séroskupina B. Ten istý úrad hlásil do systému aj prípad hepatitídy typu A u dieťaťa pochádzajúceho z oblasti s nízkym hygienickým štandardom. Prípad nahlásili 16. októbra z infekčného oddelenia lučenskej nemocnice. Aj v týchto prípadoch boli podľa hovorkyne v plnom rozsahu zabezpečené protiepidemické opatrenia.

Pred niekoľkými týždňami trápili východ Slovenska osýpky, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy