Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zmizla rigorózna práca s rovnakým titulom a počtom strán ako práca Andreja Danka
Zdielať na

Zmizla rigorózna práca s rovnakým titulom a počtom strán ako práca Andreja Danka

BRATISLAVA / Chceli sme sa pozrieť na rigoróznu prácu z roku 1999, ktorá mala rovnaký názov a počet strán ako práca predsedu parlamentu, ktorá je nedostupná v knižnici Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Práca však zmizla a Právnická fakulta Univerzity Komenského netuší, kto ju vzal a ani presne kedy. Naposledy ju evidovali v systéme niekoľko dní potom, ako sa redaktori Denníka N pýtali na prácu Andreja Danka.

Andrej Danko odmieta na tému svojej čerstvo nesprístupnenej práce komunikovať s novinármi, neodpovedá na otázky a cez svojho hovorcu dookola odkazuje, že práca nieje utajená, lebo k nej majú prístup poverené osoby na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Kto tie osoby sú, však doteraz nie je zrejmé, keďže ani rektorát ani oddelenie vzťahov s verejnosťou neodpovedá na novinárske otázky.

Zaujímavé by bolo porovnať si obsah jeho práce s prácou, ktorá nesie rovnaký názov, "Verejná správa a jej charakteristické črty", má rovnaký počet strán (72),  a bola odovzdaná rok pred Dankovou, v roku 1999. Jej autorkou je pani Emília S., ktorá na jej základe obhájila titul JUDr. na Právnickej fakulte Univerzity Komenského  v Bratislave. Tam však jej prácu nenájdete. 

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduard Burda dnes na tlačovej konferencii vyhlásil, že práca zmizla z knižnice Právnickej fakulty. Nie je podľa neho jasné, kedy presne práca zmizla, niekto si ju vyžiadal 17. septembra 2018.

Nevedno, či tam už v ten deň nebola, alebo si ju niekto v ten deň vzal a už nevrátil. Stalo sa tak pár dní potom, ako sa novinári Denníka N pýtali viacerých politikov, vrátane Andreja Danka na ich diplomy. Eduard Burda odmietol zverejniť, kto si prácu vypožičal, odvolával sa pritom na GDPR. Nechcel povedať ani meno autorky, aj keď to je verejne dostupné v knižničnom systéme.

Na otázku, či sa už Právnickej fakulte stratili záverečné práce odpovedal: „Nám bežne miznú rôzne knihy.“ 

Dnes sa kvôli utajenej rigoróznej práci konali dva protesty, jeden o 18:00 v Banskej Bystrici, s názvom „Danko, ukáž prácu!“ pred rektorátom UMB a druhý s názvom „Andrej, ukáž prácu“ o 17:00 pred bratislavskou centrálou SNS na Šafárikovom námestí. 

Andreja Danka na zverejnenie jeho práce už vyzvali aj pedagógovia a študenti UMB, ktorí odmietajú  kolektívnu vinu pre postup vedenia Právnickej fakulty

Súvisiace články

Najčítanejšie správy