Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rady a pravidlá umývania rúk. Viete, ako sa vyhnúť chorobám?
Zdielať na

Rady a pravidlá umývania rúk. Viete, ako sa vyhnúť chorobám?

BRATISLAVA / Pätnásty október je vyhlásený za Svetový deň umývania rúk. Tento deň je akousi výzvou na zlepšenie hygieny a dezinfekcie rúk, ktorá je jedným z najúčinnejších krokov v prevencii pred šírením rôznych nákaz. Iba ich opláchnutie pod teplou vodou nestačí.

Šíreniu a vzniku prenosných infekcií možno účinne a najjednoduchšie zabrániť dôkladným umývaním rúk. Môžeme sa tak strániť chorôb v tomto chrípkovom období. Zlou hygienou sa dá privolať žltačka typu A., rôzne respiračné ochorenia, ale i hnačky a vírusová hepatitída typu A (choroba špinavých rúk). Jej baktérie totiž dokážu prežiť na povrchoch až 30 dní. Keď sme zisťovali u epidemiológov, že koľkokrát denne sa odporúča umývať si ruky ich odpoveď bola, že často.

Kedy si umývať ruky?

Po každom návrate domov, prípadne do práce z vonkajšieho prostredia, pred a po návšteve nemocnice, po ceste v MHD, pred, počas a po príprave jedla, zároveň aj pred každou konzumáciou jedla, Dôležité je si umývať ruky aj po použití toalety, či po manipulácii s odpadom a odpadkovým košom, kde je najviac baktérii. Je dôležité mať čisté ruky aj pri bábätku, po výmene plienky, po manipulácii so zvieratami a ich krmivom, ak ste chorý vy alebo niektorý člen vašej domácnosti. 

Umývanie rúk a deti

"Pravidelný návyk pre umývanie rúk je dôležité budovať už v ranom veku dieťaťa, pretože je náchylnejšie na ochorenia, imunita sa u neho ešte len vyvíja. V jesennom období hrozí v detských kolektívoch vyššie riziko nákazy infekčnými respiračnými ochoreniami, dieťa by malo vedieť, že ruky si nestačí opláchnuť len teplou vodou, musí použiť aj primeranú dávku mydla. Prvý predpoklad zabráneniu vzniku infekčných ochorení je dôkladná hygiena rúk," upozornil hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Pravidlá umývania rúk:

- navlhčiť ruky teplou vodou, použiť mydlo (najlepšie tekuté)
- umývať 40-60 sekúnd
- nevynechať žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj pod nechtami
- Najlepšie je po umytí použiť jednorazovú utierku alebo čistý uterák
- je vhodné umývať bez prsteňov, náramkov či hodiniek. 
Ak nie je dostupná čistá tečúca voda a mydlo, treba použiťdezinfekčný prostriedok na alkoholovej báze s obsahom najmenej 60 percent alkoholu

Správna dezinfikácia 

- naberte plnú dlaň dezinfekčného prostriedku a naneste na celý povrch rúk
- pokračujte preložením dlane pravej ruky na chrbát ľavej ruky s čistením vnútorných strán prstov a potom opačne
- ďalej si čistite trením spojené prsty pravej ruky proti ľavej ruke a potom opačne
- prsty jednej ruky uzavrite do druhej dlane a potierajte oproti druhej dlani
- krúživým pohybom si čistite ľavý palec pravou rukou a potom opačne
- spojenými prstami pravej ruky čistite krúživým pohybom ľavú dlaň a potom opačne
- akonáhle ruky vyschnú, sú vydezinfikované

Pozrite si reportáž o vynáleze pre lepšiu hygienu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy