Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pre výstavbu Auparku prišlo mesto o stovky parkovacích miest
Zdielať na

Pre výstavbu Auparku prišlo mesto o stovky parkovacích miest

Mesto plánuje zaviesť z jednotlivých vstupov do mesta navádzací systém na vybrané dočasné parkovacie plochy pre zájazdové autobusy.

Uzavretím dvoch parkovacích plôch na Námestí osloboditeľov v Košiciach pre výstavbu Auparku sa na niekoľko rokov zrušilo parkovanie v centre. Košice tak stratili niekoľko stoviek parkovacích miest.

Ako uviedla hovorkyňa Košického magistrátu Jana Geročová v tlačovej správe, mesto Košice plánuje zaviesť z jednotlivých vstupov do mesta navádzací systém na vybrané dočasné parkovacie plochy pre zájazdové autobusy. Všetky zmeny by sa mali vykonať do začiatku letnej sezóny.

"Uvedomujeme si, že nemôžeme ponúknuť obyvateľom a návštevníkom Košíc rovnaké podmienky na parkovanie, keďže mesto nevlastní v centre mesta žiadne na to vhodné plochy. Po dokončení rekonštrukcie hotela Slovan, výstavbe Auparku a priľahlých hotelov sa vytvorí niekoľkonásobne väčšie množstvo parkovacích miest," vysvetlil námestník primátora Jozef Filipko.

Boli vytypované štyri lokality, ktoré by mali byť určené najmä pre autobusy. V tlačovej správe sa nehovorí, kde majú parkovať osobné autá.

Priestor pred Domovom dôchodcov na Južnej triede by mal slúžiť iba na zastavenie prevažne zájazdových autobusov s nástupom a výstupom cestujúcich. Samotné parkovanie by sa riešilo na inom parkovisku. Táto lokalita je vhodná na zastavenie maximálne piatich autobusov naraz.

Ďalšie dočasne vhodné parkovisko pre autobusy sa vytvorí na Festivalovom námestí v strede električkovej otočky s možnosťou odstavenia približne 15 autobusov.

"Návštevníci tu majú možnosť použiť linky MHD smerujúce do centra. Pre zabezpečenie komfortu cestujúcich je potrebné vybaviť toto parkovisko WC a automatom na cestovné lístky. Celá filozofia parkovania v tejto lokalite sa ešte rieši," uviedol Filipko.

V rámci plánovanej rekonštrukcie parkoviska pri Jumbo Centre na Hutníckej ulici sa počíta s deviatimi parkovacími miestami pre autobusy. Ďalšie tri miesta budú vyhradené pre spoločnosť Hejnal, ktorej linkové autobusy do Prahy odchádzali kedysi z parkoviska pri hoteli Slovan. Súčasťou rekonštrukcie bude aj zabezpečenie toaliet a lavičiek. Toto parkovisko sa nachádza v bezprostrednej blízkosti centrálnej časti mesta.

Po úpravách najmä vnútorného dvora bude slúžiť na dočasné parkovanie aj objekt bývalých Malinovského kasární na Moyzesovej ulici. Vzhľadom k schátralému stavu vnútorného dvora budú cestujúci vystupovať a nastupovať pred objektom kasární. Navrhovaná lokalita je tiež v blízkosti centra mesta.

Ideálnou lokalitou na parkovanie zájazdových autobusov s možnosťou využitia spojov MHD by mohol byť areál autobusovej stanice patriaci spoločnosti Eurobus. "Využite tohto areálu je však podmienené najmä súhlasom vlastníka a dobudovaním územia," vysvetlil Filipko.

Zdielať na

Najčítanejšie správy