Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prejde leto a v tatranskej vode zostane obrovský neporiadok. Potápači sa to rozhodli zmeniť
Zdielať na

Prejde leto a v tatranskej vode zostane obrovský neporiadok. Potápači sa to rozhodli zmeniť

VYSOKÉ TATRY / V nádhernom slnečnom počasí sa opäť čistila tatranská príroda. Potápači sa už tradične ponorili do Štrbského, Popradského a Velického plesa, zatiaľ čo Štátne lesy Tatranského národného parku zamierili do kameňolomu v Poprade.

Najskôr sa na Štrbskom plese objavila vodná víla a potom sa s hrmotom vynoril boh vôd Poseidon, pôvodom z Liptova. Bol trochu namrzený, lebo vraj musí doma stále upratovať. "Keby sa dal plast jesť, tak sú ryby a aj všetky živočíchy vykŕmené," skonštatoval Miroslav Kasprzyk - Poseidon. Hlavným obsahom vriec, ktoré vynášali potápači, sú práve plasty. Aj vo Vysokých Tatrách sa stále nájde dostatok ľudí, ktorí vyhadzujú plasty len tak do prírody a pritom aj malé deti vedia, kam odpadky patria. "Ľudia nemajú blízko seba kôš a tak zahadzujú smeti, kde chcú," povedala malá návštevníčka zo ZŠ Vyšné Hágy. Prvé plastové veci, ktoré pribudli na Štrbskom plese, sa vyskytli v roku 1970 počas majstrovstiev sveta v klasických lyžiarskych disciplínach. 

​Najskôr potápači z vody vytiahli kyvadlové hodiny. Ukázalo sa ale, že to bol darček k narodeninám pre lesníka a potápača Paľa Kráľa. Potom sa už začalo seriózne upratovanie. "Pre mňa je to najviac o tom, aby sme pomohli prírode," povedala Zdenka, potápačka z Českej republiky. Potápači sa vo všeobecnosti zhodli, že čistota vody je vo všeobecnosti katastrofálna. "Prejde leto a zostane vo vode jeden obrovský bordel," potvrdil potápač Maťo. 

Novinkou tohtoročného čistenia tatranských plies je čistenie kameňolomu neďaleko Popradu, v Kvetnici. O jeho čistotu sa budú priebežne starať potápači z miestneho klubu Vodnár. "Vyzerá to hrozne. Je tam toľko neporiadku, pretože ľudia si myslia, že voda všetko schová," povedal Pavol Svitánek, potápačský klub Vodnár. 

Plasty a iný odpad netrápi len slovenské plesá, ale aj moria a oceány:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy