Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ordinovať dlhšie nebudú. Niektorí lekári úplne ignorujú nový zákon
Zdielať na

Ordinovať dlhšie nebudú. Niektorí lekári úplne ignorujú nový zákon

BRATISLAVA / Sú lekári, ktorí povinnosť zo zákona, ordinovať dvakrát do týždňa do tretej hodiny ignorujú. Niektorí dokonca otvorene hovoria, že pracovať dlhšie nebudú. A to aj napriek hrozbe finančných pokút. Ministerstvo zdravotníctva týmto lekárom odkazuje že zákon platí pre všetkých rovnako.

Verejnosť možno ani nepostrehla, ale faktom je, že od novembra minulého roka majú všeobecní lekári a pediatri povinnosť ordinovať 35 hodín týždenne pričom dvakrát do týždňa musia ordinovať do tretej hodiny poobede. "Ak lekár nedodržiava zákonom stanovené podmienky, hrozí mu pokuta do výšky až 2000 eur," uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Reportérky TV JOJ sa pýtali v rámci Bratislavy, prečo v zmysle platného zákona neordinujú dvakrát do týždňa dlhšie. "Ja som dôchodkyňa, môžem zo dňa na deň zostať doma. Nedodržiavam zákon. Tak ma zavrite, alebo čo. Mne je to jedno," povedala jedna z doktoriek. Nebola to jediná ambulancia, v ktorej narazili na odpor. 

Informácie o lekároch, ktorý zákon nedodržiavajú, vyvoláva na ministerstve zdravotníctva nespokojnosť. "Skutočne nie je v poriadku, ak zákon lekári ignorujú. Je na samosprávnych krajoch aby ich skontrolovali," vyjadrila nespokojnosť hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky. "My kontroly robíme, za rok 2018 sme obdržali 10 podnetov, riešili sa správnym konaním a pokutou," informovala Lucia Forman, hovorkyňa BSK. 

Vedenie bratislavského samosprávneho kraja má v evidencii 95 percent lekárov, ktorí požiadali o zmenu ordinačných hodín, ale zdá sa, že to čo lekári nahlásia kraju v praxi neplatí. ich vyvesené ordinačné hodiny pri dverách sú v niektorých prípadoch iné ako tie ktoré oficiálne nahlásili úradu. "Je hlavne na pacientoch, aby nám posúvali podnety a my to prešetríme," povedala Lucia Forman.

O predĺženie ordinačných hodín požiadalo vyše 90 percent všetkých všeobecných lekárov. "Ešte do konca roka pozveme všetkých hlavných lekárov samosprávnych krajov a budeme sa týmto problémom zaoberať," dodala Zuzana Eliášová.

Pozrite si aj reportáž o zvyšovaní platov v zdravotníctve:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy