Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Česku sa nakazila žena (72) západonílskou horúčkou. V nemocnici zomrela
Zdielať na

V Česku sa nakazila žena (72) západonílskou horúčkou. V nemocnici zomrela

Zdroj: ISIFA

PRAHA / České ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok informovalo o prvej nákaze západonílskou horúčkou priamo v Českej republike. Vírusom sa nakazila 72-ročná žena z južnej Moravy.

Podľa rezortu zdravotníctva dôchodkyňa v auguste v nemocnici zomrela. Mala však aj ďalšie vážne chronické problémy. "Tento rok evidujú hygienici dvoch pacientov so západonílskou horúčkou. Jedného s importovanou nákazou, v lete sa nakazil v Grécku. Druhého s takzvaným autochtónnym ochorením, čo znamená, že ochorel v tuzemsku," povedala hovorkyňa ministerstva Gabriela Štepanyová.

Najpravdepodobnejším miestom nákazy ženy je oblasť na juhu Moravy, kde sa preukázal vírus západonílskej horúčky u komárov i koní. "Dosiaľ nebol zaznamenaný žiadny prípad, že by vírus západonílskej horúčky bol prenosný z človeka na človeka," zdôraznila Štepanyová.

Za posledných 11 rokov evidujú českí lekári celkovo štyroch chorých, okrem tohtoročných dvoch ešte dvoch v roku 2007. Vtedy sa nakazili na Cypre a v Tanzánii.

Západonílska horúčka sa tento rok vo zvýšenej miere šíri takmer v celej Európe. K 21. septembru bolo nahlásených v Európskej únii 1 134 prípadov ochorenia a v susediacich krajinách ďalších 370 prípadov. Stopätnásť ľudí už zomrelo.

Exotické ochorenia strašia ľudí najmä v lete. S horúčavami sa aj na Slovensku objavili nové druhy chorôb. Pozrite si reportáž

Súvisiace články

Najčítanejšie správy