Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dobrovoľníci vyrazili do ulíc. Pomáhajú pri odchyte stovky psov
Zdielať na

Dobrovoľníci vyrazili do ulíc. Pomáhajú pri odchyte stovky psov

SPIŠ / V osadách na Spiši znova hlásia premnoženie psov. Napríklad v Jarečku v Matkušoviach ani neexistujú oficiálne údaje koľko zvierat tam žije. Dobrovoľníci prišli s aspoň čiastočným riešením.

V markušovskej osade sa hrubým odhadom nachádza pár stoviek psov. Dobrovoľníci sa zaujímajú najmä o feny. "Neexistujú žiadne reálne čísla. Čo sú zaregistrovaní, to vieme. Ale to je minimum," uviedol Marek Virág, starosta obce. "Kastračné akcie robíme hlavne pre to, aby sa zvieratá ďalej nekontrolovateľne nemnožili," informovala Diana Truchlíková, predsedníčka združenia za práva zvierat. 

​Realitou osady je, že psy návštevníkov sprevádzajú na každom kroku. Nachádzajú sa tam šteňatá, mladé aj staré psy, rôzne typy a rasy, najčastejšie miešanci. "Je to dosť veľký problém, hlavne preto, že ľudia sa zvierat zbavujú tým, že ich vyhodia pri osade. A oni sa tam už medzi sebou potom ďalej rozmnožujú," povedala Diana Truchlíková.

"Je to nebezpečné. Keď idú deti do školy, niektorí chodia do Spišskej na učňovky, tak sa tade boja ísť," opísala situáciu Margita Horváthová jedna z obyvateliek osady. Osadníci odovzdávali feny dobrovoľníkom bez problémov. Brávali so sebou aj šteňatá. Tie ponúkajú do dočasnej opatery, či na adopciu. Dospelé feny išli pod ruky veterinárovi na kastráciu. "Prevažne u feniek sa vykonáva kastrácia. Vyberajú sa vaječníky, maternica. Je to pri plnej narkóze vykonávané. Pes sa pred tým klinický vyšetrí, pre istotu," povedal Tomáš Herényi, veterinár. 

Po zotavení a takpovediac vytriezvení z narkózy sa vykastrované feny vracajú naspäť majiteľom. Cez ruky tak dobrovoľníkom prejde odhadom 400 psov.

Pozrite si reportáž o tom, ako sa psy bránia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy