Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Cirkevní hodnostári v Nemecku si sypú popol na hlavu. Správa odhalila 3700 obetí sexuálneho zneužívania kňazmi
Zdielať na

Cirkevní hodnostári v Nemecku si sypú popol na hlavu. Správa odhalila 3700 obetí sexuálneho zneužívania kňazmi

BRATISLAVA / Sexuálne zneužívanie je zločin a tí, čo ho páchajú, majú byť potrestaní. To sú slová nemeckého kardinála, ktorý v utorok predstavil správu o zneužívaní tamojších detí. Štúdia hovorí o takmer štyroch tisíckach obetí. Naša biskupská konferencia zatiaľ podobný audit vo vlastných radoch nechystá.

Najvyšší cirkevní predstavitelia v Nemecku a oproti nim desiatky novinárov. Správa, ktorá skúmala obdobie takmer 70 rokov odhalila to, čo do médií uniklo už pred niekoľkými týždňami. Najmenej 1670 nemeckých kňazov zneužívalo deti. Počet obetí autori štúdie odhadujú minimálne na 3700, hovoria ale, že skutočné počty sú zrejme oveľa horšie. Nemecká katolícka cirkev sa teraz kajá. "Cirkev to príliš dlho prehliadala, popierala, zakrývala a nechcela vedieť, čo je pravda. Ospravedlňujem sa za všetky zlyhania a bolesť ako predseda konferencia aj sám za seba," uviedol biskup Reinhard Marx.

"Ak sa pozriete na vek obetí, sexuálne obťažovanie sa týkalo predovšetkým detí, ktoré mali 13 a menej rokov," uviedol forenzný psychológ Herald Dressing. Zverejnenie správy prichádza v období, keď sexuálne škandály otriasajú Spojenými štátmi, Latinskou Amerikou, ale aj Írskom. O odvracaní sa mladých od cirkvi otvorene prehovoril aj pápež František počas návštevy v Pobaltí. "Sú zhrození z toho, že nevidia jasné odsúdenie sexuálnych a finančných škandálov, ale našu pasivitu a nepripravenosť chrániť mladé životy," povedal pápež.

Konferencia biskupov Slovenska správu podľa vzoru nemeckých kolegov zatiaľ nechystá. Nedávno zverejnila, že cirkevné súdy pre sexuálne zneužívanie vyšetrovali 17 slovenských kňazov. Priznáva aj to, že toto číslo vôbec nepovažuje za zanedbateľné. "V podstate nie sme výnimkou. Ten problém je globálny a týka sa všetkých miestnych cirkví, na naše veľké zahanbenie," uvádza sa v stanovisku

Na druhej strane sa nám ale nepodarilo zistiť, či všetky tieto prípady skončili v rukách vyšetrovateľov. Konferencia len všeobecne uvádza, že každý kto o zneužívaní vie, mal by to na nahlásiť na polícii. Cirkevný právnik tvrdí, že po novom by sexuálne delikty v diecézach mala skúmať špeciálna komisia. "Členmi tej cirkevnej komisie sú piati cirkevní právnici, možno by stálo za zváženie, aby táto komisia bola rozšírená, aby v nej boli lekári, psychológovia alebo laici," povedal Gazda. 

"Ak sa preukáže zneužitie, kňazi nadobro končia. Nemajú nijakú možnosť návratu, ani keby sa na 1000 percent polepšili," píše v stanovisku 

V Nemecku sa v súvislosti so správou čoraz hlasnejšie ozýva aj otázka, či by nepomohlo zrušiť celibát. "K sexuálnym zneužívaniam dochádza aj v rodinách, školách, športových tímoch, čiže ja nevidím priamu súvislosť medzi celibátom a sexuálnymi deliktmi," dodal Gazda. Na Slovensku zatiaľ odsúdili za zneužívanie jediného farára. Ďalší proces sa ťahá už niekoľko rokov.

Sexuálne zneužívanie detí cirkevnými hodnostármi je v poslednom období témou, ktorá v cirkvi rezonuje. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy