Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pod rukami sa mu uvoľnila skala a on začal padať. Záchranu skomplikovalo zlé počasie
Zdielať na

Pod rukami sa mu uvoľnila skala a on začal padať. Záchranu skomplikovalo zlé počasie

VYSOKÉ TATRY / Uvoľnená skala v piatok pod Gerlachom takmer zabila poľského horského vodcu s klientom. Našťastie boli naviazaný, vodca nespanikáril a tým obom zachránil život. No, zranená dvojica uviazla v stene a ich záchranu komplikovalo počasie.

"Poľskí turisti išli s horským vodcom na túru Martinovou cestou. To je taká ťažšia z trás, ktorá vedie na Gerlach," opísal Marian Červienka, vedúci záchrany HZS Vysoké Tatry. A jednému sa odrazu pod rukami uvoľnila skala. Začal padať a sťahovať so sebou aj horského vodcu. Ten však zareagoval profesionálne a veľmi rýchlo. "Zachytil pád klienta, pričom sa aj on zranil," dodal Červienka.

​Pád sa neskončil tragicky, ale obaja zostali zranení a potrebovali pomoc. Počasie však záchranárom neprialo. Napriek oblačnosti sa pilot snažil dostať horských profesionálov najbližšie ako sa dalo. "Pilot nás vysadil vo východnej časti steny na Gerlachu," opísal Červienka. Odtiaľ stúpali horskí záchranári k postihnutým takmer hodinu. Následne oboch priamo v stene ošetrili a pripravili na transport.

Záchrana sa zdramatizovala v okamihu, keď sa zdravotný stav ťažko raneného klienta začal zhoršovať a vrtuľník v tej chvíli nemohol pre počasie priletieť. "Zhruba hodinku sme čakali na vylepšenie počasia, ktoré teda nakoniec prišlo a podarilo sa vo veľmi ťažkých podmienkach, klobúk dole pred pilotom, nás odtiaľ dostať. Najprv jedného s tým ťažšie zraneným pacientom a potom druhého záchranára s horským vodcom zvesiť a dopraviť do Smokovca," popísal priebeh záchrany Marian Červienka.

Na heliporte v Smokovci lekárka záchranárov oboch opäť vyšetrila a dvojica skončila v popradskej nemocnici. V tomto prípade nešlo o žiadnu nezodpovednosť - ani horského vodcu a ani klientovu - skala sa totiž v horách môže uvoľniť kedykoľvek. "Mal šťastie, že bol na túre s certifikovaným horským vodcom, pretože keby bol s niekým iným, tak by to dopadlo asi veľmi zle, pretože padol do pomerne kolmej východnej steny," dodal Marian Červienka.

​Horolezcov zachraňovali v Tatrách začiatkom septembra, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy