Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Matku mesačného chlapca mala svokra vyhodiť z domu. Súd rozhodol v spore rodičov
Zdielať na

Matku mesačného chlapca mala svokra vyhodiť z domu. Súd rozhodol v spore rodičov

DUNAJSKÁ STREDA / Kde bude bývať ani nie mesačné dieťa musel riešiť súd. Rozhádaní rodičia čakali na doručenie rozhodnutia súdu od 10. septembra. V stredu popoludní sa udalosti konečne pohli.

"Vypadni odtiaľto, nie si matka, nedojčíš.  Svokra mi vtrhla z ruky dieťatko a vyhodila ma," takto opisuje začiatok prípadu matka chlapca Rozália Ábrahámová. Postieľka mesačného bábätka stojí v byte jej rodičov, kde teraz býva bez syna. Dvojtýždňové spolubývanie u svokrovcov, skončilo po pôrode. Chlapec zostal v byte s otcom, ktorý tvrdí, že nikoho nevyhadzovali.  "To nie je pravda, pohádali sme sa, odišla a nechala mi tu dvojtýždňové dieťatko," vysvetľuje svoju verziu otec Tibor Sárközi.

Tridsaťosemročná žena porodila chlapca cisárskym pôrodom, pričom to bol jej prvý. Rozália zašla ihneď na políciu, tá však zo zákona nemôže odňať dieťa jednému rodičovi a vrátiť ho späť druhému. Do bytu, kde zostalo ich spoločné dieťa prišli aj sociálne kurátorky. Presvedčili sa, že novorodeniatko je riadne zabezpečené a odišli. "Už je to deväť dní, neviem o ňom nič. Nemohla som tam ísť, lebo sa mi vyhrážajú, že ma udajú na políciu, lebo sa tam vraj budeme biť," pokračovala matka.  

Ak sa rodičia nevedia dohodnúť pri starostlivosti o dieťa, rozhodnúť musí súd. Návrh na vydanie neodkladného opatrenia podali obaja čerství rodičia ešte 10. septembra. "Sudkyňa vidí ten spis, že ide o 14 dňového maličkého človeka, a nerozhodne," povedal rozhorčene k situácii Július Ábrahám, dedo z matkinej strany.  "Odbor sociálno-právnej ochrany detí využíva návrh na 24 hodinové neodkladné opatrenie v akútnych situáciách. Samozrejme je na súde, ako tento návrh posúdi," vyjadrila sa hovorkyňa za Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová. 

V tomto prípade nikto nevyhodnotil situáciu ako akútnu, súd mal na rozhodnutie 7 dní. "Okresný súd Dunajská Streda rozhodol uznesením zo dňa 17.9.2018 o návrhoch matky aj otca," uviedol stanovisko Krajský súd v Trnave. V stredu predpoludním ho nemal doručený ani jeden z rodičov. Veci sa pohli až po našom odchode. Šťastná mama si mohla ísť pre syna. Napriek rozhodnutiu súdu sa to nezaobišlo bez emócií, pri odchode chlapca Tibora od jedného rodiča k druhému, musela asistovať polícia. 
  

Pozrite si reportáž o nehode, pri ktorej vodič zachytil autom chlapca. Začal cúvať: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy