Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Symbol Pienin veľmi trpí. Turisti tvrdia, že známa borovica plače. A je to aj vidieť
Zdielať na

Symbol Pienin veľmi trpí. Turisti tvrdia, že známa borovica plače. A je to aj vidieť

NÁRODNÝ PARK PIENINY / Najkrajši vrch Pienin skrýva v týchto dňoch na svojom najvyššom bode smutný príbeh. Slávny symbol tamojšieho národného parku je zničený. Viac ako 500 rokov stará borovica prežila veľa prírodných extrémov, no teraz ju poškodili počas záchrannej operácie. Vzácny strom bude potrebovať pomoc špecialistov.

Slovenskí aj poľskí gorali smútia. Dôvod je tento - jeden zo symbolov Pienin je zničený a nie je vôbec jasné, či sa ho podarí zachrániť. Amatérske video jedného z turistov počas záchrannej akcie poľských leteckých záchranárov. Ratovali mladú zranenú turistku. Všetko sa našťastie skončilo dobre. "Svedkovia videli, že pravdepodobne prúd vzduchu, ktorý vytvoril rotor vrtuľníka, odtrhol korunu borovice a poškodil aj jej kmeň," tvrdí Andrzej Kowalski z Pieninski park Narodowi.

​A keďže nešlo iba o obyčajný strom, na slovenskej i poľskej strane sa o tom začalo vášnivo diskutovať. "Tým, že Pieniny sú národným parkom slovenským aj poľským je určite aj pre Slovensko strata sosny smutná," hovorí slovenský goral Ladislav Hrivko. Legendárna poľská sosienka bola totiž na takmer každej spomienkovej pohľadnici i fotografii. Turisti si ju zvečnili pri každom výstupe na Sokolicu. "Je nám to ľúto, je nám z toho smutno, lebo ona tu je už dlhé roky. Chcela by som, aby sosna prežila, aby vyrástla opäť, jednoducho, aby neuhynula," tvrdí poľská turistka Mária

​Poliaci chcú pre jej záchranu urobiť všetko, čo bude v ich ich možnostiach. Zostavili špeciálny tím, ktorý urobil už prvé chirurgické zákroky. "Dúfame, že sa to podarí a že drevo prežije. Teraz to naozaj záleží len na nej ako sa s tým popasuje," tvrdí Kowalski. Turisti sem teraz smerujú hlavne preto, aby sosienku videli na vlastne oči. "Každý sa chce prísť pozrieť na zmenu, ako to teraz vyzerá. Ja sám som tiež prišiel kvôli tomu," hovorí turista. Na jednom mieste sa dokonca zdá ako keby sosona od bolesti plakala.

Obdivuhodnú chuť prežiť má zasa strom v Číne. Hoci ho zámerne chceli vyhubiť, on rastie a raší ďalej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy