Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kedysi boli veľkou vzácnosťou, dnes sú samozrejmosťou. Prvé televízory sa začali vyrábať pred 60 rokmi
Zdielať na

Kedysi boli veľkou vzácnosťou, dnes sú samozrejmosťou. Prvé televízory sa začali vyrábať pred 60 rokmi

NIŽNÁ / Presne pred 60 rokmi sa v Nižnej nad Oravou začali vyrábať prvé slovenské televízory. Takmer 10-tisíc Oravcov sa zmenilo z roľníkov na robotníkov v obrovskej fabrike Tesla. Televízory boli vtedy veľká vzácnosť. Ľudia sa tešili, keď bol v dedine aspoň jeden. A kto ho mal, u toho sa schádzali známi zo širokého okolia.

Bývalý zamestnanec továrne si dobre pamätá, ako to kedysi bolo: "Jediný televízor bol v roku 1958 na obecnom úrade MnV, taký mliečny obraz samé zrnko. Chodili sme tam skoro celá dedina ako do kina."

V Nižnej nad Oravou ľudiavyrábali prvé televízory. V roku 1958 naostro spustili sériovú výrobu. Tisíce ľudí mali robotu, stavali sa sídliská a do malej dedinky prichádzala inteligencia. "Ľudia vystriedali ťažkú robotu na poli, za pomerne ľahšiu, čistejšiu vo fabrike," uviedol Jaroslav Rosina, starosta Nižnej nad Oravou. 

Prvý zázrak, ktorý v roku 1958 vzišiel z výrobnej linky sa volal Mánes. Ešte stále funguje a dá sa na ňom sledovať aj súčasný program, ale samozrejme v kvalite, ktorá by už súčasnému divákovi nestačila. "Je to elektrónkové, dlho sa to rozžhavuje," objasnil Jaroslav Štechuliak, spoluautor výstavy starých televízorov. Zapnúť starý televízor nebolo len tak. "Na dnešnú dobu sme museli upraviť vstup signálu. Pri naladenom obraze nebude zvuk," dodal Jaroslav Štechuliak.

V Nižnej vyrábali aj multifunkčné zariadenie. "V 1960 bol vyrobený televízny prijímač, bol to kus pekného nábytku, bol tam gramofón, rádio a televízor," povedal spoluautor výstavy starých televízorov. 

Dlho po spustení výroby boli televízory v domácnostiach raritou. A pred jednou obrazovkou v obývačke domu zavše sedelo aj dvadsať susedov. "V každom dvadsiatom dome bol televízor, chodili sme sa pozerať, krasokorčuľovanie najviac a chlapi futbal," dodávajú bývalí zamestnanci firmy. 
Ale pri televízore nerobili žiadne iné činnosti, lebo ako sami vravia, to bol sviatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy