Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovensku chýbajú policajti. Situácia naberá hrozivý rozmer
Zdielať na

Slovensku chýbajú policajti. Situácia naberá hrozivý rozmer

BRATISLAVA / Slovensku chýba 2 200 policajtov. Podľa ministerky Denisy Sakovej je situácia čoraz horšia a už naberá hrozivý rozmer. Hlavný dôvod je ale úplne jednoduchý. Policajti vraj majú nízke nástupné platy. Tento stav podľa šéfa policajných odborov môže ohroziť bezpečnosť v krajine.

"Musím priznať, že my dlhodobo zápasíme s nedostatkom ľudských zdrojov, už pri prijímacom procese, pretože záujem pracovať v policajnom zbore výrazne poklesol," informovala Denisa Saková, ministerka vnútra Slovenskej republiky. "Situácia je alarmujúca, pretože ak sa to bude zľahčovať, tak si myslím, že čochvíľa môže byť ohrozená činnosť policajného zboru nedostatkom príslušníkov PZ," dodal Marián Magdoško, predseda OZP v SR. 

S týmto problémom už bojovali aj Sakovej predchodcovia, tednajmä exminister Robert Kaliňák. V polícii je totiž dlhodobo len 92-percentná obsadenosť. Pred troma rokmi bola problémová najmä Bratislava a Trnavský a Nitriansky kraj. Teraz je to už celoslovenský problém. "V poslednom období sú už rizikové aj kraje ako je Prešovský a Košický a súvisí to teda s ekonomickým vývojom na Slovensku," povedala ministerka vnútra. "Teraz už nevieme robiť ani nábor, je obrovský nezáujem o prácu v policajnom zbore," dodal predseda OZP v SR. 

​Najviac policajtov chýba na obvodných oddeleniach, teda v dopravnej, v poriadkovej, cudzineckej a hraničnej polícii. "To sú základné útvary policajného zboru, kde máme obrovský nedostatok policajtov. V Bratislave sme už museli spájať dve obvodné oddelenia do jedného, aby sme zabezpečili výkon služby," informuje Marián Magdoško. V hlavnom meste totiž chýba až 443 policajtov. "Čo sa týka neobsadenosti v percentách, tak v roku 2015 bolo neobsadených miest 2,5 percenta a súčasný stav je 9 percent," objasnil Petar Lazarov, hovorca Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. 

Noví uchádzači narážajú najmä na previerky fyzických schopností. Nosným problémom je ale to, že výška nástupného platu veľkou motiváciou nie je. "Policajti prijímaní na strednú odbornú školu PZ poberajú plat vo výške 747,50 eur. Po skončení základného vzdelania policajného sú presunutí na tabuľky 1 a 2. Čo činí v Bratislavskom kraji 1122 eur, v Košickom 980," dodal Peter Lazarov. Tieto čísla sú ale hrubá mzda, čistá je oveľa nižšia. Podľa ministerky v tejto oblasti dosiahli malý úspech: "Od budúceho januára budúceho roku vieme o 10 percent garantovať zvýšenie platu aj policajtom, aj hasičom, aj všetkým ostatným zložkám. A v nasledujúcom ďalšom roku je to znova o 10 percent."

Podľa šéfa odborov riešením tohto problému je to, ak by štát vedel dať začínajúcim policajtom pri nástupe do policajného zboru k dispozícii byt. A to s garantom, že by si ho po 15 rokoch mohli za výhodnú cenu odkúpiť. Na to ale treba obrovskú finančnú investíciu. "Bude musieť vláda nad tým veľmi rozmýšľať. Pokiaľ sa nezačnú robiť opatrenia v tomto smere, tak myslím si, tá situácia sa bude rapídne zhoršovať," povedal Marián Magdoško.

Latku prijímacích kritérií ale napriek vážnemu podstavu, podľa šéfa odborov, podliezať nechcú. Čoraz častejšie ale prehodnocujú uchádzačov, ktorých by v minulosti okamžite zamietli. "Dá sa v niektorých kritériách poľaviť, ale poľaviť tak, aby to nebolo na ujmu činnosti v policajnom zbore," dodal predseda OZP v SR. 

Podľa sociologičky veľký podiel na tomto stave má aj nízky spoločenský status tejto profesie v spoločnosti: "Problémom nebude len nejaké finančné zázemie, benefity, ale asi prvoradý problém bude to, čo už poznáme z minula, že možno aj také spoločenské vnímanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy