Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na spory dospelých doplácajú deti. Na pieskovisko sa môžu len pozerať
Zdielať na

Na spory dospelých doplácajú deti. Na pieskovisko sa môžu len pozerať

KOMÁRNO / V jednej z komárňanských materských škôl potrebujú vymeniť piesok v pieskovisku za hygienicky nezávadný, inak sa v ňom deti nesmú hrať. Lenže cez zamknutú bránu jedinej prístupovej cesty nemôže prejsť nákladné auto. Dôvodom je spor dospelých, na ktorý doplácajú najmenšie deti.

Niekdajší mestský pozemok odkúpili obyvatelia blízkeho obytného domu. Aj napriek tomu, že táto cesta bola jediná prístupová do dvora materskej školy. "My sme tam mali únikový východ, a potom za oných čias, mali známosti, tak si odkúpili tento pozemok a uzavreli to a odvtedy sú spory," uviedla Zlatica Libaiová, riaditeľka škôlky. 

Pred 20 rokmi vecné bremeno prístupovej cesty nikto neriešil. Majitelia 14 bytov si cestu prehradili a spravili z nej súkromný dvor. Od brány mali pôvodne kľúče aj v škôlke. "Robili sme rôzne rekonštrukcie, nebol problém, odrazu zo dňa na deň, neviem čo sa stalo, rezolútne nás odrezali a doplácajú na to malé deti," opísala situáciu Zlatica Libaiová.

Susedom vymenený zámok objavili, až keď sa nákladiak s novým pieskom do pieskoviska nedostal na dvor škôlky. Kľúč od neho nemala ani domová dôverníčka. "Vymenil to, nemá nikto od toho kľúče," povedala suseda na margo majiteľa. "Osobné vlastníctvo je nedotknuteľné, zničili nám bránu, zničili nám stromy, a nikto nič neurobí," oponuje majiteľ. 

Niekdajšiu cestu nevyužívala len mestská škôlka, ale aj základná škola, do ktorej dvora kedysi ústila. Susedia tak pred rokom zaklopali na dvere radnice. "Chceli takzvané mýtne za prechod na dvor či nádvorie materskej školy a základnej školy, ale to my nevieme poskytnúť," informoval János Bajkai, mestský úrad, Komárno. "Opakovane prechádzajú cez školu veľké kamióny opravovať súkromný dom vedľa, čo nebolo dohodnuté nikdy a títo ľudia majú potom s tým zvýšené náklady," dodal sused. 

"Mrzí ma ten ľudský faktor, urobiť gesto, že otvoria nám na pol hodinku bránu," povedala riaditeľka škôlky. "Ide o princíp, keď nepustíme, chceme sa dohodnúť, museli sme sa aj my nejako ozvať, tak sme zavreli tú bránu," dodal sused. "Snažíme sa ich presvedčiť, že cez rok zhruba trikrát maximálne potrebujeme prechod, poprípade keby náhodou nastali nejaké škody, tak sa to snažíme uhradiť. Krajným riešením je súdnou cestou zabezpečiť vecné bremeno práva prechodu na naše pozemky," povedal János Bajkai

Na nezmyselný spor dospelých doplácajú deti, ak sa tu budú chcieť hrať, budú si musieť piesok vymeniť s vlastným náradím.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy