Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dva rôzne jazyky, 40 detí a dve riaditeľky. Škola aj napriek veľkým rozdielom bezproblémovo funguje
Zdielať na

Dva rôzne jazyky, 40 detí a dve riaditeľky. Škola aj napriek veľkým rozdielom bezproblémovo funguje

VYDRANY / Jediná základná škola vo Vydranoch má 40 detí a dve riaditeľky. V spoločnej budove sú totiž slovenské aj maďarské triedy. Problémom v nej bola len zatekajúca strecha a praskajúce radiátory. A tak im obec za mesiac postavila novú školu, z úveru. O tom, aby bola iba s jedným vyučovacím jazykom, ani len neuvažovali.

Deti z Vydranskej základnej školy sadnú do lavíc až v pondelok, na riaditeľské voľno mali pádny dôvod. Tento týždeň patril posledným úpravám v novej škole, ktorú obec postavila za mesiac. Slovenské a maďarské triedy v jednej budove tu mali už aj pred 100 rokmi. "Dá sa to, veľa detí sa tu naučilo po maďarsky, máme deti z maďarského prostredia, ktoré sa naučili tak krásne po slovensky od našich detí, a tak, že ich nenútime," uviedla Erika Domsitzova, riaditeľka školy. 

​Deti by sa mohli učiť aj v necelý kilometer vzdialenej Dunajskej Strede. O tom však v dedine ani len neuvažovali, a ani o tom, aby postavili školu len jednojazyčnú. "Nad tým sme nikdy nerozmýšľali, tie základy sú veľmi pevné,"  povedal starosta obce László Balódi. "Toto je práve príklad, ktorý niektorí politici možno ani nechcú vidieť. Je odkazom, že aj takto sa to dá vyriešiť," dodal Béla Bugár, podpredseda NR SR. 

V Rohovciach začiatkom týždňa prišiel veci riešiť premiér. Tamojšia samospráva odmietla otvoriť slovenskú triedu v maďarskej škole. Zmeniť to má novela zákona. "Ak sa samosprávy do konkrétneho dátumu nebudú schopné dohodnúť, štát určí ako to v danom území bude fungovať," vyjadril sa Peter Pellegrini.

Príklad z Vydran je dôkazom toho, že občas stačí zdravý sedliacky um. "Deti chodia spoločne do divadla, spoločne do zoo, vyrastajú spolu - kamaráti ich naučia, a sú aj prinútení, ak chcú komunikovať na spoločnom dvore," dodal starosta. 

Zdá sa, že jedinou nevýhodou školy s dvomi vyučovacími jazykmi je len skutočnosť, že príhovory, napríklad pri otvorení školského roka, trvajú dvojnásobný čas.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy