Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Myslite na polohu sedenia v práci. Vyhnete sa problémom s chrbtom
Zdielať na

Myslite na polohu sedenia v práci. Vyhnete sa problémom s chrbtom

NIMNICA / Problémami s chrbticou trpia mnohí ľudia. Pri takýchto ťažkostiach môže pomôcť škola, ktorú praktizujú zdravotníci v kúpeľoch v Nimnici v okrese Púchov. V rámci nej vám vysvetlia napríklad to, ako správne držať telo, aby ste sa vyhli bolestiam.

"Čím ďalej, tým viac ľudí, nielen tí, čo majú sedavé zamestnanie, ale aj tí, čo pracujú manuálne, trpia bolesťami chrbta," povedala rehabilitačná lekárka kúpeľov v Nimnici Oľga Molitorová. Pri takých bolestiach, ktoré ešte nevyžadujú operáciu, ľuďom môže pomôcť liečebno-preventívny program Zdravý chrbát.

V priebehu desiatich dní odborníci pacienta odučia zlozvyky, ktoré zapríčiňujú problémy s chrbtom. "Tiež ho naučíme, že žiadna tabletka mu svaly nepostaví. Tabletka je od bolesti, od zápalu ale treba sa hýbať," uviedla Molitorová. Je už na každom absolventovi tejto školy, či bude aj ďalej dodržiavať rady odborníkov, ktoré mu môžu pomôcť zlepšiť kvalitu života.

Ako správne sedieť?

Vzhľadom na to, že v súčasnosti majú mnohí ľudia sedavé zamestnanie, bolesti chrbta sú čoraz častejším problémom. Rehabilitační odborníci ale odporúčajú ako v práci sedieť tak, aby ste riziko bolesti chrbta čo najviac znížili. Ruky by ste mali ťahať smerom dolu, akoby ste v nich mali ťažký nákup a lopatky mierne pritiahnite k sebe. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy