Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Historický košický pivovar asi zbúrajú, nebezpečne sa naklonil
Zdielať na

Historický košický pivovar asi zbúrajú, nebezpečne sa naklonil

Zdroj: TV JOJ

Viacposchodová budova sa naklonila o viac ako tri metre a pravdepodobne sa nedá zachrániť

Historická budova bývalého pivovaru v Košiciach sa nebezpečne naklonila a hrozí jej zrútenie. Zachovanie vyše storočnej budovy pritom sľuboval investor, ktorý v areáli stavia obytný komplex.

Viacposchodová budova sa naklonila o viac ako tri metre a pravdepodobne sa nedá zachrániť, povedal ČTK zástupca investora Global Group Miroslav Marynčák.

"V najbližších dňoch rozhodneme, čo vlastne s budovou urobíme," uviedol Marynčák. Stavba sa naklonila v noci, keď na mieste neboli žiadni robotníci. Jej naklonenie podľa Marynčáka nespôsobili masívne stavebné práce, ktoré v areáli naďalej pokračujú.

"Pôvodná administratívna budova bola dostavaná v roku 1903, nie je však pamiatkovo chránená," povedal ČTK historik umenia Gabriel Kladek. Podľa Kladeka sa na naklonení budovy mohli podpísať aj silné vibrácie z blízkej stavby.
Historickú budovu však nemusia Košice navždy stratiť. Investor totiž zhotovil jej digitálnu mapu a podľa Marynčáka dom aj s využitím pôvodného materiálu znovu postavia. Znovupostavenie budovy bude podľa Kladeka výnimočný počin, dom však už historickú hodnotu nebude mať.

Global Group chce v priestoroch bývalého pivovaru postaviť obytný a administratívny komplex za dve miliardy korún. Projekt zahŕňa hotel s kapacitou 250 lôžok, ubytovaciu časť s 90 bytmi a administratívnu časť pre 1200 zamestnancov. V areáli majú zachovať aj pôvodný 60-metrový tehlový komín.

Len pred niekoľkými dňami spoločnosť HB Reavis Group zbúrala v Bratislave historické budovy v areáli bývalého podniku Kablo, hoci jednu z nich navrhovali na zaradenie medzi pamiatky. Podobne v centre Nitry vlani zrútili budovy starých mlynov, ktoré má nahradiť zábavné centrum.

Zdielať na

Najčítanejšie správy