Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Výmena veľvyslancov. Do USA mieri Ivan Korčok z ministerstva zahraničných vecí
Zdielať na

Výmena veľvyslancov. Do USA mieri Ivan Korčok z ministerstva zahraničných vecí

BRATISLAVA / Náš doterajší veľvyslanec v Spojených štátoch Peter Kmec po šiestich rokoch končí a štafetu preberá nový zástupca. Je ním Ivan Korčok, ktorý bol doteraz štátnym tajomníkom ministerstva zahraničných vecí. Prezident Andrej Kiska mu v utorok slávnostne odovzdal poverovacie listiny. Nový veľvyslanec chce pracovať viac v teréne a zviditeľňovať Slovensko v USA najmä prostredníctvom našej kultúry.

Doterajší veľvyslanec v US končí a novému v týchto chvíľach slovenský prezident odovzdáva poverovacie listiny. Ivan Korčok zastával funkciu štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí, ale zastupoval aj ministra Miroslava Lajčáka počas jeho mandátu predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN.

"Človek, ktorý fantasticky pomohol zvládnuť naše predsedníctvo EÚ," hovorí Andrej Kiska. Prezident všeobecne považuje prácu našich diplomatov na veľmi vysokej úrovni a Korčokovu zvlášť. "Odovzdávam poverovačku človeku, ktorý je špičkou nielen na Slovensku, v EÚ, ale aj vo svete," dodáva Kiska. 

Prezident vo svojom príhovore vychválil nového veľvyslanca do nebies a v určitých okamihoch bol až osobný. "Veľmi rád si spomínam ako sme sa prvý raz stretli. Takže, veľvyslanec Ivan, blahoželám ti," pokračoval Kiska. 

Nový veľvyslanec odchádza so svojou manželkou do Spojených štátov už o dva dni, deti zostávajú tu. "Dvaja synovia študujú, ale už majú letenky, prídu na Vianoce, teším sa," povedal nový veľvyslanec. Po príchode do Washingtonu ho čaká presne naplánovaný program. Svoju misiu začne vykonávať až od 17. septembra po prijatí v Bielom dome.

Výraznejšia stopa

"Kedy odovzdám poverovacie istiny prezidentovi Trumpovi," opísal Korčok. Svoju prácu si predstavuje trochu inak ako je zvykom, chcel by, ako hovorí, zanechať v US výraznejšiu stopu, aby si nás lepšie zapamätali. A chce to dosiahnuť cez kultúru. V USA nebude zastupovať iba slovenské záujmy, ale aj európske. Čaká ho napríklad otázka ciel. "Clá nie sú dobrou odpoveďou na dnešné výzvy," myslí si Korčok. 

Uvedomuje si, že funkciu preberá vo veľmi zložitom období.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy