Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prípadov nákazy HIV za posledný polrok pribudlo o desiatky
Zdielať na

Prípadov nákazy HIV za posledný polrok pribudlo o desiatky

BRATISLAVA / Od začiatku roka na Slovensku pribudlo 52 pacientov s vírusom HIV. Vyplýva to zo záznamov Úradu verejného zdravotníctva. A nepotešia ani prvé výsledky medzinárodného dotazníka EMIS, ktorý na prelome rokov vypĺňali výlučne muži majúci sex s inými mužmi.

Od roku 1985, kedy u nás začali monitorovať pacientov s vírusom HIV ich počet po prvý raz prekročil tisícku. Naďalej platí, že približne 2/3 z nich ho získali homosexuálnym stykom. "V prvom polroku sme zaznamenali 52 nových prípadov, najviac ich bolo v rokoch 2014 až 2016, odvtedy je trend klesajúci," tvrdí Dáša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva.

​Začiatkom roka sa Slovensko vôbec prvýkrát zapojilo do medzinárodného prieskumu EMIS, ktorý zmonitoroval sexuálne správanie gayov. Jeho závery majú pomôcť nastaviť preventívne programy v jednotlivých krajinách. Z prvých výsledkov vyplýva, že testovanie na HIV ani zďaleka nie je také časté a samozrejmé, ako by bolo žiadúce: "Menej ako polovica MSM mužov sa dáva testovať pravidelne na HIV a čo je ešte smutnejšie, len 3 percentá na iné pohlavné choroby," povedala Zuzana Klocháňová, garantka prieskumu na Slovensku. "Zdá sa, že tých miest, kde sa dá zadarmo anonymne testovať, je málo. Práve tú infekciu šíria ľudia, ktorí nevedia, že sú pozitívni. Pretože tí, ktorí sú HIV pozitívni a sú na liečbe, nie sú nákazliví," vysvetľuje Jiří Pavlát z Domu svetla.

Anonymný chceckpoint je na Slovensku len jeden a to v zdravotnom stredisku v Bratislave, na jeseň by mali ďalší otvoriť v Trnave. Pre porovnanie, v susednom Česku je ich 6. Podľa odborníkov ich gayovia vyhľadávajú neporovnateľne častejšie ako testovanie v nemocnicich a či na úradov verejného zdravotníctva a práve to by mohla byť cesta k väčšej prevencií. "Trvá to asi 2-3 minúty a máte to presné na 99,5 percenta," hovorí zdravotná sestra. "Je rozdiel, keď ten človek príde na miesto, kde ho nesúdia, kde je personál gay friendly a má pochopenie," tvrdí Pavlát.

​"Podľa skúseností z okolitých krajín by určite pomohlo otvoriť viaceré centrá anonymného testovania v rôznych častiach SVK a ich propagácia aj v iných jazykoch, než slovenčina," dodáva Klocháňová. Zlyháva to však na financiách. Agendu okolo prevencie totiž pokrývajú prevažne mimovládne organizácie a dobrovoľníci, čo priznáva aj Úrad verejného zdravotníctva. "Téma HIV AIDS je závažná a preto je dôležité nájsť riešenie Národného programu v oblasti financovania," potvrdila Račková. A z prieskumu EMIS vyplýva ešte jeden zaujímavý fakt. Slovensko je podľa neho tranzitnou krajinou. Znamená to, že slovenskí gayovia sa sťahujú na západ, kým k nám tí z krajín na východ od nás.

HIV a AIDS boli kedysi strašiakmi rozvojových krajín, čo už dnes neplatí:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy