Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Hoci je prípad vraždy prominentného právnika Ernesta Valka v cieli, dcéra v ňom vidí kopu nezrovnalostí
Zdielať na

Hoci je prípad vraždy prominentného právnika Ernesta Valka v cieli, dcéra v ňom vidí kopu nezrovnalostí

BRATISLAVA / Vyšetrovanie popravy známeho právnika Ernesta Valka došlo po nekonečných takmer ôsmich rokoch do cieľa. Policajti ho ukončili s návrhom na obžalobu dvoch páchateľov. Jeho dcéra Jana ale tvrdí, že v prípravnom konaní je viacero nezrovnalostí.

"Spomíname aj tiež som si aj poplakala. Je to také, že stále si predstavujem, čo by bolo keby žil," hovorí Jana, dcéra zavraždeného Ernesta Valka. Jane Valkovej v prípade nesedí najmä to, že keď tam obvinený 43 ročný Jozef R. a obvinený 45 ročný Jaroslav K. išli lúpiť, nič nezmizlo, ani plná peňaženka s peniazmi. "Údajne to malo byť tak, že sa zľakli a ušli, ale medzičasom sa hrabali v kufríku. Ťahali ho po zemi, snažili sa ho zatiahnuť za to..takže.. je tam viacero vecí, ktoré nesedí..aj to, že ho týždeň sledovali, pritom nevedeli o koho ide," dodáva dcéra.

​Podľa polície motívom lupičov boli peniaze. "Tieto osoby sa dlhodobo zúčastňovali rôznych trestných činov násilného charakteru. Jeden z nich konštatoval, že išlo o majetkový prospech," tvrdí Branislav Zurian, riaditeľ protizločineckej jednotky NAKA. Podľa Jany Valkovej z ich výpovedí vyplynulo, že na Ernesta Valka dostali tip, že mal mať veľkú hotovosť pri sebe. "Tak, neboli sme v rokoch 90. rokoch, že teraz niekto behá s kufríkom plným peňazí. Otec bol známy tým, že nikdy nemal hotovosť pri sebe," objasňuje Jana Valková.

Zlom v tejto kauze nastal vlani v máji po bankovej lúpeži v Kremnici. Zadržaný lupič, Jaroslav K. totiž prehovoril výmennou za nižší trest. Podľa polície priznal, že Ernestovi Valkovi najskôr aplikovali cez rám okna neznámu chemickú látku. Preto právnik okamžite vetral. Vtedy sa lupiči rozbehli do domu a zaútočili na jeho majiteľa. "Ktorý sa aktívne bránil. Jeden z obvinených a to Jozef R. použil strelnú zbraň a usmrtil Ernesta Valka jednou ranou do oblasti hrudníka," hovorí Zurian.

"Myslím si, že ak to boli títo dvaja ľudia, že ten pravý motív sa možno naozaj nikdy nezistí," hovorí Jana Valková. "Všetky orgány v trestnom konaní musia rozhodovať na základe faktov a nie na základe domnienok," potvrdila ministerka vnútra Denisa Saková. K poprave známeho právnika došlo ešte 8 novembra 2010. Kauzu od začiatku sprevádzali úvodné fatálne pochybenia. Následne sa polícii vraždu dlho vyriešiť nedarilo. Do cieľa vošli po takmer 8 rokoch. V rezorte vnútra sa počas toho stihlo vystriedať niekoľko ministrov. Súčasná šéfka, ale vyšetrovaciemu tímu vyjadrila obdiv a poďakovanie.

"Aj na ten počiatočný pesimizmus, aj na tú dôkaznú núdzu na začiatku vyšetrovania. Vďaka ich vytrvalej práci a vďaka ich trpezlivosti a odbornému prístupu sa táto vražda podarila vyšetriť," tvrdí Saková. Teraz je na ťahu Generálna prokuratúra, na ktorej stole spis v tejto veci už leží. Sú dve možnosti, buď podá obžalobu alebo spis ešte vráti do prípravného konania.

Obaja obvinení muži sú teraz vo väzení za iné zločiny. Vo výhode je ale Jaroslav K., ktorý prehovoril. Preto je u neho reálna šanca aj na dohodu o vine a treste a výrazne nižší trest. "Je aj možno veľká pravdepodobnosť, že nastanú takéto skutočnosti," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. "Boli spracované doplnky k posudkom, najmä z odvetví súdneho lekárstva, ale aj balistiky, chémie, geodézie, ktoré potvrdili priebeh skutkového deja, tak ako o ňom vypovedal môj klient," tvrdí Daniel Lipšic, advokát obvineného Jaroslava K.

Prísť na súd a postaviť sa zoči voči páchateľom je odhodlaná aj právnikova dcéra Jana Valková. Okrem toho prezradila aj to, že domu v Limbachu, v ktorom zavraždili Ernesta Valka, sa musela zbaviť. V ňom by totiž už nedokázala byť. Nedávno išla okolo neho a pocity mala rovnaké. "Som tam zastavila a pozerala som sa chvíľu a to sú hrozné pocity. Podľa mňa je jedno, koľko rokov prejde, to vždy máte ako včera keby sa stalo," hovorí dcéra zavraždeného Ernesta Valka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy