Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na Slovensko sa pašujú nielen ľudia, ale aj druhy zvierat, ktoré tu môžu narobiť problémy
Zdielať na

Na Slovensko sa pašujú nielen ľudia, ale aj druhy zvierat, ktoré tu môžu narobiť problémy

Archívna reportáž

MARTIN / Kriminalisti na východe Slovenska odhalili nežiadúci druh zveri, ktorý niekto ilegálne previezol cez hranice. Na mieste zasahovali štátni veterinári, ktorí stádo previezli do karantény v Martine. Podľa našich informácií sa niekoľko kusov exotickej raticovej zveri stratilo.

Muntiak alebo mundžak malý, to je nenápadný živočích z čelade jeleňovitých, pochádzajúci z Ázie. V ekosystémoch Európy je nežiadúcim druhom.

Jozef Felčan z Regionálnej veterinárnej správy v Martine hovorí: "Nesmie sa v rámci EÚ chovať, prevážať, obchodovať s nimi ani uvádzať do voľnej prírody."

To však nebránilo zatiaľ neznámemu nadšencovi, aby tieto zvieratá nezákonne doviezol. Polícia mala podľa nášho zdroja odhaliť desať kusov v istej stodole vo Vyšnom Nemeckom, tri mundžaky zrejme ušli. Ich pôvod zostáva neznámy, rovnako tak cieľ ich cesty.

Krajské riaditeľstvo polície v Košiciach dodalo: "V danej veci prioritne konajú pracovníci Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Štátnej ochrany prírody SR. V závislosti od výsledku ich šetrenia sa rozhodne, či bude zo strany orgánov činných v trestnom konaní vyvodená aj nejaká trestno-právna zodpovednosť voči zodpovednej osobe."

Podľa odborníkov by tento druh v prípade premnoženia v našich lesoch mohol vážne ohroziť ekosystém. Z dostupných zdrojov vyplýva, že mundžak je na rozdiel od svojich európskych príbuzných všežravec, ktorý nemá problém uloviť vtáka či menšieho cicavca. V zariadení, kam ich dočasne previezli, ich kŕmia senom, lístím či ovocím.

Ošetrovateľ Stanislav Rusko hovorí: "Nepohŕdnu ani suchým chlebom a konármi stromov." Jedna samica už priviedla na svet mláďa. Nebyť toho, že na Slovensku od júla funguje nové zariadenie v správe veterinárov, museli by ich na mieste utratiť.

Inak sú to plaché zvieratá, ktoré sa najlepšie budú cítiť v obore. V zmysle európskej legislatívy sa však musia vykastrovať, aby sa ďalej nemnožili. Potom skončia v zoo v Bojniciach, kde si ich budete môcť čoskoro pozrieť.

Exotické druhy zvierat môžu vo voľnej prírode u nás spôsobiť rôzne problémy:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy