Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vieme o koľko budú mať vyšší plat kuchárky, sanitári či hasiči
Zdielať na

Vieme o koľko budú mať vyšší plat kuchárky, sanitári či hasiči

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Školníci, kuchárky, hasiči, ale aj sanitári sú o krok bližšie k vyšším platom. Po tom, čo dohodu o ich zvyšovaní koncom júna podpísali šéf štátnej kasy s odborármi, zástupcami miest a obcí, ich odklepla aj vláda. To znamená, že návrh ide do posledného kola. A teda do parlamentu.

Na vyššie platy sa tak môžu od januára tešiť aj tí zamestnanci, ktorí doteraz zarábali menej ako bola aktuálna minimálna mzda. Táto téma je dokonca jednou z výnimiek, kde sa neozvali kritické hlasy ani z opozície.

Vláda schválila zákony na tesno - dnes totiž bol posledný deň na predloženie zákonov do parlamentu, ak teda majú o nich poslanci hlasovať ešte v septembri. A veru dá sa hovoriť o veľkom úspechu, keďže šéf štátnej kasy na 20 percentné zvýšenie platov pre desaťtisíce ľudí vyčlenil na dva roky jeden a pol miliardy eur.

Spokojná je teda celá skupina - odborári, mestá i obce aj vláda. Viac teda dostanú kuchárky, školníci, sanitári, policajti, či hasiči, ale i učitelia. Samozrejme aj zamestnanci miest a obcí, ktorých je viac ako 15 tisíc. Prvých 10 percent nájdu zamestnanci na výplatných páskach od januára 2019, ale popri väčšej sume peňazí je tu aj odkaz od ministra financií: "Ja to vnímam ako zálohu, aby sme našli na úradoch aj viac milých a usmievavých ľudí."

Na problém v podobe platov pod minimálnou mzdou upozorňujú mnohí už dlhšie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy