Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerstvo chce hradiť kúpele fajčiarom ako prevenciu voči onkologickým chorobám. Organizácie hovoria o luxuse
Zdielať na

Ministerstvo chce hradiť kúpele fajčiarom ako prevenciu voči onkologickým chorobám. Organizácie hovoria o luxuse

BRATISLAVA / Národný onkologický program, ktorý schválila vláda, má byť akousi prevenciou pred nádorovými ochoreniami. Dokument má približne 70 strán a je plný nápadov a vízií. Medzi nimi napríklad ten, že sa z verejných financií budú podporovať programy na odvykanie od fajčenia. Práve toto ale hodnotia niektoré pacientske organizácie ako nepremyslený a veľmi luxusný nápad.

"Chceme zaviesť rozličné formy ako by sme mohli našich ľudí motivovať a doviesť k tomu aby nefajčili. Keďže vieme, že rakovina pľúc je v majoritnom percente spôsobená fajčením," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Jednou zo spomínaných motivácií ako ľudí priviesť k tomu, aby prestali fajčiť by mali byť akési 90-dňové odvykacie kúry platené z verejného zdravotného poistenia. "Chceli by sme im ponúknuť odvykacie kúry, aby vypadli z toho bežného denného života a mali nejaký priestor, aby sa naučili žiť bez cigarety," dodala Kalavská. 

Fungovať by to malo na podobnom systéme ako napríklad pobyt v kúpeloch. "Keď ste po operácii žlčníka alebo máte infarkt, potom ste v nejakých kúpeľoch a v rámci pobytovej kúpeľnej liečby si zvykáte žiť na inej strave nízkocholesterolovej, nízkotukovej, nízkocukrovej. Zvykáte si na to, že musíte mať viac pohybu, tak takto nejako by ste si zvykali aj na život bez cigariet," povedala ministerka. 

Podľa pacientskych organizácií nápad odúčať ľudí fajčiť nie je zlý, no pri súčasnom zdravotnom systéme je to luxus, ktorý si nemôžeme dovoliť. "Príde mi to ako veľmi luxusný krok v situácii, keď sa na Slovensku denno-denne stretávame s tým, že zdravotné poisťovne neuhrádzajú liečbu onkologickým pacientom, ktorí si to ochorenie nespôsobili svojim nevhodným zdravotným štýlom alebo správaním. Naozaj to považujem za prednostnú vec, aby pacienti, ktorí vedia, že je ich čím liečiť sa dostali k tejto liečbe, aby na toto boli predovšetkým peniaze," povedala Eva Bacigalová z občianskeho združenia Amazonky. 

"Národný onkologický plán je niečo, čo sme veľmi dlho očakávali. Verili sme, že onkologický plán celkom konkrétne napovie ako to tento štát chce riešiť. Očakávania, ktoré pacientske organizácie mali, nenaplnil. Je nekonkrétny, nestanovuje, kto má čo robiť a hlavne z čoho sa to všetko urobí," reagovala Jana Pifflová Španková z občianskeho združenia Nie rakovine. 

Ministerka tvrdí, že momentálne je onkologický program len vo fáze strategickej vízie a s konkrétnymi krokmi a sumami príde o pár mesiacov. "Ja ešte prídem v priebehu októbra až decembra s akčnými plánmi. Akčný plán znamená čo, za koľko, kedy. Potom ma kritizujte, že to nie je dostatočne vecné a adresné," povedala Kalavská. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy