Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Archeológovia žasnú. Výkopové práce odhalili nález z rokov pred Kristom
Zdielať na

Archeológovia žasnú. Výkopové práce odhalili nález z rokov pred Kristom

ČEREŇANY / Neďaleko Prievidze budú prepisovať historické údaje o dedine. Môže za to nález, ktorý našli chlapi kopajúci čističku odpadových vôd. Pár centimetrov pod povrchom objavili artefakty z doby kamennej. Tie podľa archeológov dokazujú, že tam žili ľudia už pred vyše 7000 rokmi.

Vzácne artefakty našli počas výkopových prác. "Je tu nález, ktorý siaha 5000 rokov pred Krista. Chlapi začali nachádzať úlomky z hlinených nádob," starosta obce Čereňany Ján Mokrý.  

Na miesto zavolali archeológov. Archeológovia sa pustili do prieskumu a neverili vlastným očiam. "Prvý deň to boli dva objekty, potom päť, desať až nakoniec to skončilo na 96 archeologických objektoch," povedal archeológ František Žák Matyiasowsky. 

"Údajne našli Madonu, ktorá je stará 5000 rokov pred Kristom," povedal Mokrý. Predmety, ktoré našli, pochádzajú z doby kamennej, z obdobia asi 5000 rokov pred Kristom. "V tom je ten unikát, že v obci nič také nebolo nájdené. Posunulo to históriu obce ďaleko, ďaleko dozadu. Môžeme povedať, že ľudia tam boli už 5000 rokov pred Kristom," uviedol archeológ Žák. 

V lokalite, v ktorej vzácny nález objavili je veľmi úrodná pôda. To bol podľa odborníkov hlavný dôvod, pre ktorý sa tu ľudia usídlili. "Sme v dobe kamennej, vtedy sa tu žilo, bola tu usadlosť, boli tu prví poľnohospodári v Európe," uviedol starosta obce Mokrý. "To je oblasť, kde mohli žiť. Je to obdobie prvých poľnohospodárov, mohlo to byť územie s trvalým osídlením," dodal Vingárik.

Archeológovia teraz nález podrobne preskúmajú. Nie je vylúčené, že sa do Čerenian ešte vrátia. Chlapi budú totiž vo výkopových prácach pokračovať.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy