Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čierne stavby aj stanovačka. Ochranári kontrolovali turistov v chránenej oblasti
Zdielať na

Čierne stavby aj stanovačka. Ochranári kontrolovali turistov v chránenej oblasti

HORNÁ ORAVA / Pracovníci Štátnej ochrany prírody na Hornej Orave zorganizovali rozsiahlu kontrolu v oblasti tamojšej priehrady. Na vode i na súši preverovali, ako ľudia dodržiavajú právne predpisy v chránenej krajinnej oblasti. A mnohí hriešnici veru museli siahnuť do svojej peňaženky.

Išlo síce o naplánovanú akciu, ale aby splnila svoj účel, bola tajná. Dopredu o nej vedeli len zainteresovaní ľudia. Profesionálni i dobrovoľní ochranári dnes nemilo prekvapili viacerých rekreantov či rybárov. Napríklad tých, ktorí zaparkovali na mieste, kde platí prísny zákaz vjazdu. Parkovali totiž na mieste, kde platí štvrtý stupeň ochrany prírody. Vodič auta, ktorý bol na mieste, dostal napomenutie.

Majiteľ auta, ktorý nebol nablízku to bude mať oveľa horšie. Čakajú ho vybavovačky. "Bude podané oznámenie na príslušný orgán ochrany prírody, ktorý tento nelegálny vjazd bude riešiť," uviedol strážca Národného parku Nízke Tatry Dan Harťanský.

Dlhoročným problémom na brehu Oravskej priehrady sú rôzne maringotky či búdy, ktoré sú tu postavené na čierno. Strážcovia prírody nadelili pokutu rybárom, ktorých nachytali na hladine priehrady na motorovom

"Vošli do územia so 4. stupňom ochrany, pri pohybe po vodnej hladine použili benzínový spaľovací motor," dodáva Dan Harťanský.

V tejto zóne na brehu priehrady stanoval Poliak, ktorý tvrdil, že netušil, že zákon to nedovoľuje. Táto kontrola preukázala porušenie určitých právnych predpisov, ale tiež to, že práca ochanárov nie je jednoduchá. Niektorí pri ich upozorneniach reagovali arogantne, aj keď vo väčšine si ľudia svoju chybu dokázali priznať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy