Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čísla nezamestnanosti už nelámu rekordy. Opäť stúpla
Zdielať na

Čísla nezamestnanosti už nelámu rekordy. Opäť stúpla

BRATISLAVA / Čísla nezamestnanosti už nelámu rekordy. Jej miera v júli opäť stúpla. Bez práce je viacej ľudí. Našťastie len zanedbateľne. Paradoxne počet voľných miest dosiahol nový rekord. Podľa ministerstva práce je za týmto javom klasický fenomén - leto a že po prázdninách sa to opäť zmení k lepšiemu. Analytici a zamestnávatelia si tým ale nie sú istí.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov vrátane ľudí na "PN" alebo na absolventskej praxi, teda z pohľadu ministerstva tá škaredšia, dosiahla minulý mesiac takého hodnoty. "6,6 percenta, v celkovom počte sme zaznamenali 181 tisíc nezamestnaných v evidencii úradu práce a nárast 0,2 bodu," uviedol Marián Valentovič, generálny riaditeľ ústredia práce. 

Fenomén leto

Na okresnej úrovni sa nezamestnanosť medzimesačne znížila v 27 okresoch a v 45 zaznamenali nárast v siedmich bez zmeny. Na slovensku aj naďalej vnímať priepastné regionálne rozdiely.

Kým v Galantskom okrese je nezamestnanosť okolo dvoch percent, tak v Rimavskosobotskom sedemnásť. Za nárast nezamestnanosti môže podľa štátneho tajomníka ministerstva Ondruša fenomén leto.

V takom dovolenkovom prázdninovom režime je teda aj trh práce, čo sa odráža aj na číslach nezamestnanosti. Podľa ministerstva práce sa to ale zmení od septembra, keď sa kvapkanie zmení na dážď opäť. "Nezamestnanosť dosiahla prirodzenú mieru nezamestnanosti a nasledujúci vývoj nepredpokladá ďalšie klesanie," vysvetľuje tajomník RÚZ, Martin Hošták. 

Skeptickí analytici 

Skeptickí naďalej ostávajú analytici. Že to už nebude o rekordoch môže práve fakt, že na Slovensku, ako keby sme mali dva pracovné trhy - západný a východný.

Kým na západe už pracovný trh narazil na svoje limity a zachraňuje ho dovoz cudzincov, tak čím ďalej od Bratislavy sa situácia obracia. "Naopak na východe a juhu pripadá na jedno miesto viac ako desať nezamestnaných," hovorí analytik, Ľubomír Koršnák. Mnohí z týchto ľudí sa však za prácou na západ presunúť nemienia. 

Pozrite si archívnu reportáž o nezamestnanosti absolventov škôl: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy