Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Protest vedcov pred Úradom vlády. Nesúhlas vyjadril aj slovenský herec
Zdielať na

Protest vedcov pred Úradom vlády. Nesúhlas vyjadril aj slovenský herec

BRATISLAVA / Zamestnancom Slovenskej akadémie vied dochádza trpezlivosť. Protestovať preto prišli priamo pred Úrad vlády. Znepokojuje ich, že dôležitý proces transformácie SAV uviazol. Akadémia si s ministerstvom školstva už niekoľko týždňov navzájom vykrikujú, že na vine je druhá strana.

Na pokojný protest v miernom daždi prišlo niekoľko stoviek zamestnancov SAV a ich priaznivcov. Transformáciou sa ústavy SAV mali premeniť na verejné výskumné inštitúcie, čo im malo rozviazať ruky najmä v ekonomickej oblasti. Akadémia sa ale naťahuje s ministerstvom školstva, pričom obe strany hovoria, že dodržiavajú zákony. "Postoj ministerstva nebol ústretový, od začiatku odozva na predložené dokumenty prichádzala pomaly," uviedol Miloslav Bahna, zo sociologického ústavu SAV. "My robíme kroky, my píšeme, rokujeme s každým, ale my sme najhorší. my sme byrokrati, šikanisti, obmedzujme akademické slobody," oponuje ministerka školstva Martina Lubyová.

Súčasný stav v SAV okrem iného znamená, že riaditelia ústavov sú v neistote, či môžu nakupovať drahé prístroje, podpisovať zmluvy, zapájať sa do projektov, a niekde fungujú len zo zásob. Špekuluje sa aj o tom, že by mohlo ísť aj o majetok SAV. "SAV je najdôveryhodnejšou inštitúciou v tomto štáte. Je dvojnásobný paradox, že práve takejto inštitúcií dlhodobo hádže vládna moc polená pod nohy," vyjadril sa Mikuláš Huba z geografického ústavu SAV. 

Vedcov prišiel podporiť aj herec zo Slovenského národného divadla František Kovár. "Bez vedeckého poznania neexistuje ekonomický rozvoj a tak je veda kľúčovou hybnou silou, ktorá určuje kvalitu života celej populácie," vyjadril sa herec.  "Naozaj mám úctu k hercom, rada ich vidím aj v televízii, ale nerozumejú ani za mak tejto téme, ku ktorej protestujú," dodala ministerka školstva.

Premiér a exminister školstva Pellegrini dnes požiadal vicepremiéra Rašiho čo najskôr zvolať radu vlády pre vedu, výskum a inovácie, aby riešila tento problém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy