Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vedci SAV protestujú proti ministerstvu školstva
Zdielať na

Vedci SAV protestujú proti ministerstvu školstva

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Administratívny spor ministerstva školstva a Slovenskej akadémie vied stále neutícha. Ide o nedokončenú transformáciu SAV a obe strany hovoria, že dôležitý proces brzdí ten druhý. Zamestnancom akadémie už dochádza trpezlivosť a preto sa zišli na pokojných protestných zhromaždeniach v Bratislave a v Košiciach.

Od 1. júla sa mali všetky organizácie SAV stať verejnými výskumnými inštitúciami. Kľúčové je, že ministerstvo školstva ich zatiaľ nezapísalo do registra. Rezort opakuje, že SAV nedodala včas všetky podklady, akadémia zase tvrdí, že postupuje prísne podľa zákona.

Fedor Gömöry z Elektrotechnického ústavu SAV hovorí: "Hlavný problém vidím v tom, že ministerstvo akosi nezvládlo jeden jednoduchý administratívny úkon, to je zápis do registra."

Ria Feik Achbergerová z komunikačného odboru ministerstva školstva reaguje so slovami: "Ministerstvo naďalej trvá na svojom stanovisku, a to je, že do 31. mája SAV nedodala všetky potrebné dokumenty."

Aktuálne právne vákuum zamestnancov SAV znechucuje. Inštitúcie nemôžu nakladať s peniazmi na nákup techniky, služobné cesty si vraj hradia z vlastného vrecka a nie je možné zapájať sa do projektov.

"Tie praktické dôsledky sú tie, že mnohé inštitúcie, ktoré chcú podávať grantové projekty, sú teraz v situácii, že nie je jasné aký je ich právny status," hovorí Miloslav Bahna zo Sociologického ústavu SAV.

Ľuboš Kľučár, predseda Snemu SAV dodáva: "Ak táto situácia bude pokračovať dlhší čas, skutočne hrozí, že nielen mladí, ale aj starší zamestnanci odídu z tejto organizácie."

Ministerka Lubyová k tomu minulý piatok povedala: "Nerobíme žiadne nadmerné úkony, aby sme niekoho šikanovali. je to naozaj v záujme transparentnosti, v záujme nakladania s majetkom štátu," a odvtedy sa k situácii nevyjadrila. Keďže zrejme dovolenkuje, aj utorkový apel hlavy štátu zatiaľ zostáva nevyslyšaný.

"Očakávam, že pani ministerka veľmi rýchlo a bezkonfliktne tento problém vyrieši," vyhlásil Andrej Kiska. Ak sa situácia nevyrieši do 8. augusta, vedci sú odhodlaní opäť sa zísť na proteste, ten však už nebude v areáli SAV.

Ministerka Lubyová pritom tvrdí, že chce viac peňazí na vedu a výskum:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy