Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Osýpky sa vrátili. Objavili sa aj u preočkovaných pacientov
Zdielať na

Osýpky sa vrátili. Objavili sa aj u preočkovaných pacientov

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Štyri nové prípady ochorenia na osýpky sa za posledný týždeň vyskytli v obci Drahňov v okrese Michalovce. Toto ochorenie sa začína nádchou, kašľom, zápalom spojiviek a svetloplachosťou. Telesná teplota sa zvyšuje, na sliznici líc vznikajú žltobiele škvrnky s červeným okrajom. Miestnym obyvateľom ako prvým na Slovensku ešte v máji hygienici nariadili povinné preočkovanie. Ľudia boli presvedčení, že choroba sa vďaka tomu do dediny už nemôže vrátiť. Realita je však iná.

"Ochorenia pribudli z lokalít Boťany a Leles v okrese Trebišov. V Michalovskom okrese sú to lokality Drahňov, Veľké Kapušany, Kapušianske Kľačany a Ruská," potvrdila Jozefína Kaššová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva. Epidémia sa po niekoľkých týždňoch opäť vracia do obce Drahňov. Práve tam bolo prvé ohnisko nákazy. "V obci Drahňov ide v súčasnosti o výskyt sporadických výskytov, čo nepovažujeme za začiatok druhej vlny epidémie," dodala Kaššová.

​Miestni obyvatelia sú v šoku. Dúfali, že ich doterajšie prísne opatrenia už pred vírusom definitívne ochránia. Vôbec nechápu, prečo sa nákaza opäť do obce vrátila. "Neviem, naozaj neviem." "Aj včera aj predvčerom jedného odniesli," tvrdia obyvatelia obce. Odborníci však odmietajú akúkoľvek paniku. Ďalšie prípady osýpok sa totiž môžu opakovane vyskytnúť v ohniskách nákazy aj po preočkovaní. Vakcína totiž nebola aplikovaná plošne pre celé obyvateľstvo.

"Väčšinou sú to pacienti, ktorí neboli preočkovaní, alebo úplne tí malí pacienti, ktorí ešte nespadali do očkovania," potvrdil Štefan Zamba, primár infektológie v Michalovciach. "Vnímavé osoby sa tam tiež môžu nachádzať. Očkovanie tiež mohlo prebehnúť už v inkubačnej dobe, čo síce oddialilo vypuknutie choroby, ale nezabránilo jej," povedala Kaššová.

​V okrese Michalovce je stále v platnosti mimoriadna situácia. Počet nakazených pravidelne pribúda. Príčinou je predovšetkým prenos vírusu do nových lokalít. "Celkovo vyšetrených, teda aj hospitalizovaných a aj ambulantne vyšetrených je to vyše 400 pacientov, konkrétne 419 pacientov," povedal Zamba.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy