Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Odvahu policajtov preverilo cvičenie na Liptovskej Mare. Do vody skákali z vrtuľníka
Zdielať na

Odvahu policajtov preverilo cvičenie na Liptovskej Mare. Do vody skákali z vrtuľníka

LIPTOVSKÁ MARA / Na Liptovskej Mare bola v stredu tridsiatka policajtov z celého Slovenska. Precvičovali si tam postupy pri evakuácii osôb z vodnej hladiny. Príslušníci zo špecializovaných útvarov skákali do priehrady priamo z paluby vrtuľníka.

"Výcvik je zameraný na záchranu osôb na vodnej hladine. Využívame počas výcviku aj záchrannú sieť. Celý výcvik je v spolupráci s letkou ministerstva vnútra," uviedol inštruktor zásahovej skupiny NAKA. 

Policajti skákali do vody približne z ôsmich metrov, súbežne z oboch strán vrtuľníka. Okrem zoskokov si spolu s hasičmi precvičovali aj transport v takzvanom evakuačnom dáždniku. Ten unesie v podvese pod vrtuľníkom 10 až 15 ľudí. "Je to používané aj na súši, pri záchrane počas požiarov, zo striech," dodal inštruktor. 

"Všetko sú to inštruktori z jednotlivých útvarov. Využívame aj zlaňovanie na hrubom lane. Zlaňujeme do člnov aj na vodnú plochu. Je to zamerané na to, aby boli ľudia vyzdvihovaní z vodnej hladiny čo najrýchlejšie a čo najbezpečnejšie," povedal inštruktor. 

Podobných ostrých zásahov majú našťastie veľmi málo. Pripravení ale musia byť na všetko. "Celý výcvik je zameraný aj na spoluprácu medzi vysadzovačmi na palube vrtuľníka, samozrejme s posádkou vrtuľníka a členmi na člnoch a je to aj o tej odvahe jednotlivca," povedal inštruktor. Podobné cvičenia absolvujú policajti zo špecializovaných útvarov pravidelne každý rok. To tohtoročné prebehlo na Liptovskej Mare podľa plánov a bez problémov.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy