Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Počet exotických zvierat na Slovensku sa zistiť nedá. Chov načierno prezrádzajú náhodné úteky
Zdielať na

Počet exotických zvierat na Slovensku sa zistiť nedá. Chov načierno prezrádzajú náhodné úteky

BRATISLAVA / Údajný krokodíl vo Váhu, klokan v uliciach Trenčína - v poslednej dobe akoby sa s voľne pohybujúcimi exotickými zvieratami na Slovensku vrece roztrhlo. Presný počet exotických zvierat nikto nepozná. Mnohí ich totiž chovajú načierno.

Kým prítomnosť krokodíla vo Váhu sa nepodarilo potvrdiť, kengura naozaj ušla a majiteľ si ju neskôr odchytil. Je možné, že je súčasťou hospodárskeho chovu. Presne sa to ale zistiť nedá. "O tomto chovateľovi sme napríklad nevedeli. Pravdepodobne aj jeho zariadenie nespĺňalo podmienky pred neočakávaným únikom zvieraťa," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. 

Najčastejšie sa k nenahláseným chovom veterinári dostanú práve pri úteku zvierat, prípadne na základe sťažností susedov. Ak niekto chová exotické zviera na hospodárske účely, to znamená na predaj mäsa, vajíčok či iných produktov, má povinnosť zaregistrovať si chov. "Platia také isté podmienky ako keby ste chovali kravu," povedal Bíreš. 

Rozdiel je, že takéto zvieratá nie sú individuálne označené ani začipované. "Určite aj legislatíva dospeje k tomu, že aj tieto zvieratá musia byť identifikované, teda čipované," dodal Bíreš. 

Africké pštrosy na Slovensku

Pštrosa dvojprstého, typické africké zviera, nájdete aj na Slovensku, napríklad na farme v Križovanoch nad Dudváhom. Jozef chová pštrosy najmä na mäso, ktoré podľa neho pripomína hovädzie či divinu, no z veľkého afrického vtáka sa dá zužitkovať oveľa viac. "Koža sa vynikajúco spracováva, porovnáva sa ku krokodílej koži, dá sa použiť aj holenná kosť na rukoväť nožov," povedal chovateľ pštrosov Jozef Macho. Mnohých fascinujú obrovské vajcia. "Jedno váži 1,5 až 1,7 kilogramu. Porovnávajú to k 20 až 25 slepačím vajciam," dodal. 

Aj keď pštros nie je evidovaný ako nebezpečné zviera, človek pri ňom musí byť opatrný. "On kope. Má obrovskú silu. Keď naberie rýchlosť, kopne, dokáže zabiť človeka," varoval Macho. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy