Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenskí branci a slovenská armáda
Zdielať na

Slovenskí branci a slovenská armáda

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V organizácii Slovenskí branci podľa všetkého vystupujú aj aktívni príslušníci slovenských ozbrojených síl. Ministrovi obrany sa účasť profesionálnych vojakov na aktivitách kontroverznej organizácie nepáči.

Gajdošovi prekáža, že v organizácii Slovenskí branci boli aktívni profesionálni vojaci, ktorí odovzdávali svoje odborné skúsenosti civilným osobám.

"Príjmame účinné personálne opatrenia vrátane prepustenia profesionálnych vojakov participujúcich na aktivitách či už tohto zoskupenia, alebo jemu podobných, čiže prepustením zo služobného pomeru," hovorí minister Peter Gajdoš.

Koná aj generálny štáb ozbrojených síl. Podľa jeho náčelníka Daniela Zmeka sa opatrenia budú týkať personálnej práce, dodržiavania etického kódexu a povinností profesionálneho vojaka, ale aj zákona o ochrane utajovaných skutočností: "Je preto mimoriadne dôležité, aby si každý profesionálny vojak uvedomil, že zjavné, alebo aj skryté podporovanie týchto aktivít môže mať veľmi vážne spoločenské, ale aj osobné následky pre neho samotného."

Kroky rezortu obrany ocenil aj premiér Pellegrini. Podľa neho nemôžu bezpečnostné zložky štátu tolerovať činnosť obdobných organizácií: "Vítam rázne kroky ministra obrany smerujúce k zabráneniu snahy o vytváranie paralelných ozbrojených zložiek, o ktorých vzniku, existencii a zámere nikto nič nevie. Na Slovensku nemôžeme tolerovať takéto aktivity. V tomto kontexte podporujem aj prípadné návrhy na zmenu legislatívy."

Minister Gajdoš už 23. júla podal podnet na činnosť organizácie Slovenskí branci na Generálnu prokuratúru.

Organizácia, ktorá budí vojenský dojem, robí vrásky na čele viacerých ministerstiev:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy