Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ministerka odvolala riaditeľa SND. Zo strany hercov je pomerne ticho
Zdielať na

Ministerka odvolala riaditeľa SND. Zo strany hercov je pomerne ticho

BRATISLAVA / Okolo odvolania generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského je zo strany hercov pomerne ticho. Kým bežne sa vyjadrujú k spoločenským témam, o tej, ktorá sa týka ich šéfa, sa až tak nehovorí. Väčšina zamestnancov divadla má v tomto období prázdniny a viacerí sú v zahraničí.

Neboja sa výjsť do ulíc a nahlas povedať svoj názor. A práve načasovanie obdobia, kedy došlo k odvolaniu Mariána Chudovského považuje Richard Stanke, za nie práve šťastné. "Je pre mňa veľmi nebezpečné, keď sa také veci dejú počas prázdnin. Sú všetci zamestnanci na dovolenkách.
Ma prekvapuje, že pani ministerka nepočkala na výsledky kontroly a potom nevyvodila závery," povedal herec Richard Stanke.

Pani ministerka nechala urobiť audit, ale skôr ako vedela výsledky auditu, odvolala Chudovského. Viacerí herci sa však odmietajú k súčasnému dianiu vyjadriť. Buď sú na dovolenke alebo čakajú na ďalšie zmeny. "Na to, aby som sa mohla zodpovedne vyjadriť musím po návrate nabrať viac informácií k tejto situácii," vyjadrila sa Táňa Puhofová

Na stranu Chudovského sa postavil Jozef Vajda, ten však stojí aj na strane technickej zložky. Platy nie sú adekvátne ani pre hercov, ani pre ostatných zamestnancov divadla. "Pani ministerka týmto nevyriešila absolútne nič. Nech sa pozrie na to hlbšie a nech sa ministerstvo pozrie na to ako sa financuje kultúra.," uviedol Jozef Vajda.

A práve nerovnosť vo vyplácaní platov, bolo to čo za Chudovským zatiahlo divadelnú oponu. Kým umelci dostali výplaty tak ako mali, technickým zamestnancom neprišla za júl pohyblivá zložka mzdy. "Sú nenárokovateľnou čiastkou platu. Nepochybujem o tom, že každý z nich si tie peniaze zaslúži, boli by sme to časom vyrovnali," povedal Marián Chudovský, bývalý generálny riaditeľ SND. 

Divadlo minulú sezónu na vstupenkách zarobilo, no aj veľa míňalo. Zamestnanci opery upozorňovali na zvláštne zmluvy ale aj hospodárenie pri opere Sadko. "Za rok 2017 divadlo opäť vykázalo stratu vo výške 692 000 eur a za prvých šesť mesiacov roka 2018 priznalo SND záporný hospodársky výsledok až 1 037 000 eur," vyjadrilo sa k problematike Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.  Na otázku, či by SND nemalo byť dotované viac nám Ministerstvo kultúry neodpovedalo. Podľa jedného zo zástupcov odborov, ktorí bol za odvolanie Chudovského by sa malo zároveň šetriť, ale zamestnanci si na druhej strane zaslúžia vyššie platy.

Viac svetla, čo sa odohráva nielen na javisku, ale najmä v jeho zákulisí by mal priniesť aj poslanecký prieskum. Ten začali poslanci ešte v júni na podnet zamestnancov opery. "Chcela by som to urýchliť," dodáva Viera Dubáčová

Súvisiace články

Najčítanejšie správy