Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Spor ministerstva školstva a SAV poputuje do parlamentného výboru
Zdielať na

Spor ministerstva školstva a SAV poputuje do parlamentného výboru

BRATISLAVA / Administratívny spor ministerstva školstva so Slovenskou akadémiou vied (SAV) stále pokračuje. Ide o dôležitý proces transformácie akadémie. Obe strany si vyhadzujú na oči, že práve tá druhá ho brzdí a zamotáva. Problémom by sa mal zaoberať aj parlamentný výbor pre vedu a vzdelávanie.

Národná rada SR v minulom roku schválila zákon o verejnej výskumnej inštitúcii. Podľa tohto zákona sa mali od 1. júla organizácie SAV stať verejnými výskumnými inštitúciami. Akadémia mala do 1. apríla 2018 predložiť na ministerstvo školstva prvé podklady potrebné na transformáciu inštitúcií z rozpočtovo príspevkových organizácií na verejné výskumné inštitúcie a do 31. mája kompletnú dokumentáciu.

"Ešte 21. mája sme zaslali SAV výzvu na doplnenie potrebnej dokumentácie, ale doklady nie sú kompletné dodnes, nebolo preto možné vykonať registráciu," povedala šéfka rezortu školstva Martina Lubyová ešte 10. júla na brífingu a dodala, ministerstvo “potrebuje, aby SAV dodala vnútorné predpisy jednotlivých ústavov a ich zoznam majetku”.

Vedci bez peňazí? 

"Inštitúcia, ktorá ešte nevznikla, nemôže predložiť vnútorný predpis. Ak boli splnené ostatné podmienky transformácie, tak majetky a práva prešli na verejné výskumné inštitúcie," vysvetlil právnik spoločnosti, ktorá vypracovala SAV právnu analýzu, aby posúdila jej súčasný stav. Na základe právnej analýzy podala akadémia podnet na Generálnu prokuratúru SR za nečinnosť ministerstva školstva vo veci transformácie SAV. Z právnej analýzy podľa akadémie jednoznačne vyplýva, že ministerstvo školstva je povinné zapísať verejné výskumné inštitúcie do registra, keďže mu táto povinnosť vyplýva zo Zákona o SAV.

Verejné výskumné inštitúcie síce založené sú, ale nevznikli. Na to je potrebné, aby boli zapísané v registri. "Inštitúcie momentálne nemôžu nakladať s peniazmi na nákup techniky, služobné cesty si zamestnanci hradia z vlastného vrecka, nie je možné zapájať sa do projektov či grantov," povedala hovorkyňa akadémie Monika Hucáková. "Ministerstvo je pripravené spolu s rezortom financií a Úradom vlády SR pracovať s jej žiadosťami s vysokou prioritou tak, aby mohli byť prerokované vládou už v auguste," dodala Lubyová.

Opozícia za mimoriadne zasadnutie

Poslanci NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Veronika Remišová a Miroslav Sopko spolu s poslancom za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Branislavom Gröhlingom dnes na tlačovej besede oznámili, že idú zbierať podpisy na mimoriadne zasadnutie Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

"Na zasadnutí sa zúčastnia obe strany. Ministerka školstva Martina Lubyová nás oboznámi, ako chce situáciu riešiť," vysvetlila Remišová s tým, že podpisy vyzbierajú tento týždeň a výbor zvolajú čím skôr. Podľa Gröhlinga dôvodom, prečo nechce Lubyová registrovať SAV ako verejné výskumné inštitúcie, nie sú administratívne problémy, ale snaha SNS vyšachovať súčasné vedenie SAV a nahradiť ho svojimi ľudmi. "Dúfam, že sa transformácia dokončí skôr, ako bude mimoriadny výbor. My nemáme dôvod niečo tajiť a myslím si, že väčšia časť pravdy je na našej strane. Jediné, čo nás tlačí, je čas. Vedci majú hypotéky a súčasný stav im dáva dôvod odísť do zahraničia," povedal predseda SAV Pavol Šajgalík a dodal, že v piatok 27. júla poslali na ministerstvo školstva posledné potrebné dokumenty.

Prezident o ublížení vede 

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska dúfa, že ministerka školstva Martina Lubyová čo najskôr vyrieši situáciu v Slovenskej akadémii vied (SAV). Podľa neho pozastavenie transformácie SAV na verejnú výskumnú inštitúciu "vyvoláva právne mätúci, chaotický stav, nad ktorým len môžeme pokrútiť hlavou a ubližuje vede". Prezident SR sa v utorok rozprával s predsedom parlamentu Andrejom Dankom aj predsedom vlády Petrom Pellegrinim. Obaja sú za to, aby sa transformácia čo najrýchlejšie a bez problémov dokončila.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž o spore ministerstva školstva so SAV: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy